Ministar: Ljuta trava za ljutu ranu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio da je Pravilnik o načinu oglašavanja lekova iz 2006. dobar, ali da se mora pojasniti određenim pravilima.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

13:19

Default images

"Ljuta trava za ljutu ranu" - tako ministar zdravlja najavljuje promene u odnosu lekara i farmaceutske industrije.

"U pravilniku se moraju naći i neke konkretne stvari koje predstavljaju samu regulaciju struke. U njemu se mora precizno dati definicija skupa u organizaciji stručnog udruženja", rekao je Milosavljević.

Pravilnik o oglašavanju lekova, koji uređuje i odnose farmaceutske industrije i lekara, treba izmeniti u delovima koji se mogu dvostruko tumačiti i precizirati da farmaceutske kuće moraju transparentno objavljivati svoja plaćanja profesionalcima, najavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Na sastanku sa ministrom, predstavnici lekarskih udruženja su istakli da ipak treba voditi računa da se nekim brzim rezovima ne naruši ni ono dobro što je saradnja lekara i farmaceuta donela.

"Nema satelitskih simpozijuma koje organizuju farmacutske kompanije, svaki predavač na početku skupa mora da se izjasni da li je u sukobu interesa. Sami proizvođači lekova jednom godišnje će morati da objave koje su sve lekare platili u prethodnoj godini", rekao je Milosavljević.

"Ništa nije nenormalno da predstavnici farmaceutskih kuća dođu u neku bolnicu i sa lekarima koji su u lekarskoj sobi porazgovoraju o novim lekovima, nijedna ustanova ne kupuje časopise", kaže Radoje Čolović iz Srpskog lekarskog društva.

Lekari priznaju da i u njihovom dvorištu ima problema, ali je i sam Čolović podsetio ministra da je do promena pravilnika došlo tek zbog hapšenja grupe lekara sa Instituta za onkologiju.

"Ko pravi komisije, tendere? Direktori, a ko postavlja direktore? Direktore postavljaju stranke na vlasti. Stranke na vlasti postavljaju na rukovodeća mesta ne po stručnosti, ne po moralnim kvalitetima, nego po partijskog pripadnosti", kaže Radoje Čolović.

"Ja sam ministar zdravlja koji je razvlastio ministra zdravlja. Kada sam postao ministar, mogao sam sve da promenim dekretom, sada ne mogu da uradim, jer sam insistirali da svaki direktor bude izabran na konkursu", uzvratio je Tomica Milosavljević.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici farmaceuskih kuća. U većini slučajeva su podržali ministrove ideje o regulaciji ove oblasti.

Interesantno, niko od predstavnika farmaceutskih kuća i udruženja nije hteo da razgovara sa novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: