Kalinić se brani odugovlačenjem

Pošto su Srbija i Hrvatska potpisali sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana, Kalinićevo protivljenje izručenju zapravo je odugovlačenje postupka.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

10:18

Default images

Sretko Kalinić, jedan od osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, protivi se izručenju Srbiji jer smatra da ne bi imao fer suđenje.

To je za B92 izjavio zamenik predsednika istražnog suda u Zagrebu Ratko Šćekić. Kaleniću je u Hrvatskoj određen dvomesečni pritvor jer je kod njega pronađeno dva lažna pasoša i protiv njega se zbog toga sprovodi istraga.

Njegov pritvor ističe 23. avgusta do kada bi tužilaštvo trebalo da podigne optužnicu. Njegovim odbijanje da bude izručen Srbiji ceo slučaj se komplikuje, i može se reći da on time kupuje vreme.

Kalinić koji je u Srbiji osuđen zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića osim srpskog ima i hrvatsko državljanstvo. Kako su Hrvatska i Srbija nedavno potpisali sporazum o međusobnom izručivanju građana optuženih za organizovani kriminal, Kalinića više ne štiti to što ima hrvatsko državljanstvo.

Da je pristao na izručenje, stvar bi bila odrađena po hitnom postupku a ovako će procedura trajati duže vreme.

Prema hrvatskim zakonima, Kalinić ima pravo na žalbu Vrhovnom sudu ako niži sud odluči da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje, a ako bi žalba bila odbijena akt o izručenju potpisuje hrvatski ministar prade.

Čitav postupak mogao bi da potraje i više od mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: