Rasprava o zakonu o saobraćaju

Skupština je raspravljala danas o izmenama zakona o saobraćaju kojima se, između ostalog, za neke prekršaje predviđa zamena kazne zatvora za novčanu kaznu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.07.2010.

11:27

Default images

Skupština će vanrednu sednicu nastaviti u ponedeljak, 19. jula raspravom o izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je od početka primene Zakona o bezbednosti saobraćaja znatno smanjen broj stradanja na putevima Srbije. On je naveo da su i pored toga potrebne neke izmene Zakona.

“Pojedine kaznene mere bi dale bolje rezultate izmenom ili uvođenjem mogućnosti izbora zakonske sankcije, kao što je kazna zatvora ili novčana kazna", kaže Ivica Dačić.

"Ovo je posebno značajno imajući u vidu iskustva evropskih zemalja gde su bolji efekti ostvareni primenom novčanih nego zatvorskih kazni. Kada su u pitanju troškovi i dobit države, veoma je važna mogućnost alternative”, smatra on.

Miomir Marković iz Srpske radikalne stranke smatra da povećanje naplate kazne neće bitno uticati na smanjenje broja saobraćajnih prekršaja.

“Onaj ko je do sada bahato vozio, voziće i dalje, ali ovom predlogom izmena i dopuna ste mu omogućili da ne ide 15 dana u zatvor nego da plati 120 hiljada. A taj ko ima kola za bahatu vožnju ima i 120 hiljada", ukazuje Marković.

"S druge strane, neko ko je možda požurio, pa umesto 60 išao 65 ili 70, sigurno će zaglaviti tih 15 dana", kaže Marković.

Jovan Nešović iz G17 plus smatra da ovaj zakon ipak ima važnost za državu i građane.
"Ako uzmemo prvi podatak i uporedimo ga sa onim koji sam malopre rekao, da je šteta u 2008. bila dve milijarde i smanjenje saobraćajnih nesreća za 30 odsto, onda treba očekivati da i u 2010. sa ove materijalne strane ušteda može da bude oko 600 miliona evra i to je činjenica koja je važna za svakog učesnika u saobraćaju i za državu u celini" , kaže Nešović.

Poslanička pitanja prethodila raspravi

Skupština Srbije počela je raspravu o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima nakon što su poslanici iskoristili vreme za postavljanje pitanja.

Poslanik NS Miroslav Markićević zatražio je od ministra Vuka Jeremića da osvetli rad diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije.

Markićević je pitao koliko zaposlenih u diplomatiji su stekli penziju i sada primaju platu kao ambasadori i konzuli navodeći da jedan među njima ima platu 3.000 evra i da se za zakup njegovog stana u Ukrajini plaća 4.000 evra.

Markićević je pitao i šta je rezultat istrage o iznajmljivanju stana ambasadorke Zorice Tomić u UNNESKO za 7.000 evra u Parizu, a zatražio je od Jeremića i informaciju koliko je zaposleno u konzulatu u Strazburu, kolike su im plate i kako se ponašaju prema građanima koji im se obrate.

Zamenik šefa poslaničke grupe NS je zatražio od Jeremića da objavi koliko je ljudi zaposleno u poslednje tri godine u ambasadi Srbije u Norveškoj i naveo da je po informacijama u norveškim medijima ambasada Srbije rekorder po plaćenim kaznama za nepropisno parkiranje.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović rekao je da će posle šest meseci pokušaja da se dođe do informacije o privatizaciji Luke Beograd i kompanije Novosti odustati od daljih pitanja jer je, kako je naveo, besmisleno postavljati pitanja a da odgovara nema.

Naveo je i da je prošlo više od dva meseca od kako je SRS podneo inicijativu za osnivanje anketnog odbora za privatizaciju Luke Beograd a da ta inicijativa još nije došla na dnevni red.

Todorović je najavio da SRS priprema krivičnu prijavu protiv republičkog tužioca Zagorke Dolovac jer, kako je naveo, ništa nije uradila iako je imala saznanja da je u slučaju tih privatizacija u pitanju velika pljačka.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković pitala je ministre za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pravde i finansija zašto država ne izmiruje obaveze prema malim preduzećima.

Tabaković rekla je da zbog toga država mnoge male privrednike dovodi u situaciju da se ne bave svojom delatnošću jer im osporava pravo da naplate izvršene usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: