Oštećeno najmanje 1.000 turista

Beograd -- Najmanje 1.000 putnika agencije “Konte” je oštećeno, jer su polasci za uplaćene aranžmane bili zakazani do oktobra, saznaju “Novosti” u Turističkoj inspekciji.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Iz inspekcije upozoravaju da turističke agencije, koje su uzele novac putnicima, moraju da organizuju putovanja.

Sređivanje dokumentacije o započetim poslovima direktora Želimira Šimprage trajaće bar mesec dana. Katanac se i u sredu nalazio na vratima agencije “Konte”, iako je bilo navoda da će radnici početi da sređuju dokumenta.

Turisti koji su u “Konteu” platili aranžmane drugih agencija i dobili vaučer ili ugovor o putovanju mogu da se nadaju odlasku, jer u inspekciji kažu da su organizatori putovanja odgovorni za ove putnike.

"Putnici treba da se nadaju da će, možda, otići na putovanje", kaže Branka Bajac, načelnik Turističke inspekcije.

"Ako ne bude pritvoren, Šimpraga bi, po zakonu, trebalo da u roku od 15 dana vrati novac svima koji nisu otputovali, u suprotnom, nezadovoljni putnici mogu da ga tuže", objašnjava ona.

Prema njenim rečima, sve agencije čije je aranžmane prodao “Konte” dužne su da turiste odvedu na put.

"Svaka agencija odgovara za izbor svog partnera", ističe Bajac i kaže da štetu ne smeju da snose putnici.

„Prošle godine, kada smo polazili u Bugarsku, javili su nam iz agencije dan ranije vreme polaska našeg autobusa“, priča Slađana i dodaje da „ovih dana telefon nije zazvonio“.

Beograđanka Ivana Bosančić (32) platila je 30. juna “Konteu” ceo aranžman za put u Tunis, čiji je organizator agencija “Nomad”. Međutim, ona sa suprugom neće u četvrtak u 18.15 poleteti sa Aerodroma “Nikola Tesla”.

"U “Nomadu” su mi rekli da ne mogu da me povedu na put jer im “Konte” nije prosledio moj novac. Ponudili su mi da jeftinije platim drugi aranžman, ali na to ne pristajem", priča Ivana.

S druge strane, vlasnik “Nomada” Miroslav Anđelković kaže da ne može da snosi posledice zbog propusta subagenta.

"Oko 30 odsto naših aranžmana proda se u nekoj od 220 agencija, i nema načina da ih sve kontrolišemo. Nismo imali nijednu prijavu inspekciji tokom pet godina rada. Još sedmoro putnika koji su platili “Konteu” trebalo je da krene u Tunis 19. jula, ali smo mogli samo da im ponudimo jeftinije aranžmane", tvrdi Anđelković.

strana 1 od 910 idi na stranu