"Smena pomoćnice ministra trgovine"

Beograd -- Organizacija za zaštitu potrošača traži smenu pomoćnice ministra trgovine Ljiljane Stanković, kao i poništavanje konkursa za unapređenje zaštite potrošača.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Razlozi su, kako tvrde, pokušaji podržavljenja funkcije zaštite potrošača formiranjem kontakt centra, jer takva agencija nigde ne postoji u svetu.

"Ne postoji evidencija nijednog poziva. Vi ne možete kao potrošač da dokažete validnost da ste pozvali taj kontakt centar i žalili se na nešto", kaže Goran Papović, iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

"Nije problem zaštite potrošača samo rešavanje sporova. Ima i niz drugih problema. Ova želja za podržavljenjem je toliko jaka i nama je poptuno jasna da se ide na formiranje agencije za zaštitu potrošača", kaže Papović.

Stankovićeva demantuje navode NOPS-a

Pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković negirala tvrdnje Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije da u Kontakt centru, koji funkcioniše pri Ministarstvu trgovine i usluga, ne postoji precizna evidencija o pozivima potrošača.

Stanković je novinarima u Domu Narodne skupštine kazala da centru nedostaje elektronski informacioni sistem, ali da u registratorima postoji precizna evidencija o svakom pozivu.

"Trudili smo se da u okviru oskudnih sredstava što pre priuštimo potrošačima da imaju informaciju koja im je neophodna za rešavanje potrošačkih sporova i zato smo pristupili osnivanju Centra za zaštitu potrošača", kazala je Stanković i dodala da su u većini evropskih zemalja države formirale institucije koje potrošačima pružaju mogućnost da se informišu i da reše potrošačke sporove.

Stankovićeva je navela da je prošle godine NOPS dobio sredstva od oko 1,8 miliona dinara za aktivnosti u oblasti informisanja i savetovanja potrošača, ali da još uvek nije dostavio dokaze o trošenju tih sredstava, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo postupak za aktiviranje menice kako bi se vratila sredstva u budžet Srbije.

Ona je kazala da je NOPS samo jedno od 60 udruženja koja treba da ostvaruju prava potrošača, a da je problem nastao još 2008. godine kada je Ministarstvo prestalo sa linearnim finansiranjem organizacija potrošača i prešao na projektno finasiranje.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu