PA: Posao za mlade bez roditelja

Pančevo -- Startovao projekat pančevačke NVO "Eko 013", sa ciljem da se pomogne mladima bez roditeljskog staranja iz doma "Spomenak" iz Pančeva da lakše nađu posao.

Izvor: B92
Podeli

Projekat je dobio podršku za realizaciju od Fonda za Balkanske civilne inicijative i Državne lutrije Srbije.

Dvadesettrogodišnja Anka Fabrik od pre mesec dana radi u kafiću u sklopu Gerontološkog centra "Sunčana jesen" u Pančevu.

Plata joj dobro dođe kao džeparac, jer paralelno radi i završava dokvalifikaciju u Srednjoj poljoprivrednoj školi, kaže da planira da završi fakultet, ali bi volela da ostane da radi u ovom centru.

"Sjajni su stvarno svi korisnici, ovde pevamo svaki dan, hoće i da pomognu kada mi nešto treba, da donesu sunđere i tako nemam zamerki. Više bih volela da radim kao neki defektolog, možda i upišem tako nešto. Možda počnem da radim ovde, ali nešto drugo", kaže Fabrikova.

Gerontološki centar "Sunčana jesen" postoji već 20 godina i sada ima oko 200 korisnika. U Centru kažu da su veoma zadovoljni Ankinim radom, koja često na poslu ostane prekovremeno, kako bi igrala stoni tenis i šah ili pevala sa korisnicima. U šali dodaju da je Anka stigla u pravi čas da malo podmladi ekipu.

"Svako novo zapošljavanje nam mnogo znači. Nama to mnogo čini kada je neko mlad i lep i nadam se da će toga biti sve više", kaže Mileta Maksimović iz pančevačkog Gerontološkog centra "Sunčana jesen".

Ana je posao pronašla uz pomoć projekta nevladine organizacije Eko 13, koji je podržan od strane fonda "Dobrota" Državne lutrije Srbije. U okviru ovog projekta za dvadeset štićenika Doma za decu bez roditeljskog staranja u Pančevu obezbeđena je besplatna obuka o poslovnoj komunikaciji i pisanju radne biografije.

"Dece živi u domu Spomenak i to je jedan od zadataka da skrenemo pažnju ljudima da moraju da dobiju šansu u nekom poslu", kaže Nikola Rikanović iz nevladine organizacije "Eko13".

U "Eko13" i fondu "Dobrota" ističu da se nadaju da će nakon Ankinih biti prepoznati kvaliteti i ostalih 19 štićenika doma "Spomenak", koji su završili ili završavaju srednje škole za pekare, poslastičare, brigu o životinjama i biljkama, zaštitu životne sredine i da će uskoro i oni naći posao.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu