Ljubav prema železnici

Šarganskom osmicom i vozom Nostalgija godišnje se provoza i do 80 hiljada putnika.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

10:42

Default images

Ove godine, i pored krize i pada broja turista, Mokra Gora za samo tri meseca privukla je preko 30 hiljada ljudi.

Očekuje se da će 2010. godina biti uspešna, a tome najviše doprinosi stalno ulaganje u povećanje turističkih sadržaja i ponude u ovom kraju. Ono što je povezalo dvojicu turista, jednog iz Japana, a drugog iz Austrije, da dođu u Srbiju, jeste ljubav prema železnici.

Oni su zajedno sa istomišljenicima iz gotovo celog sveta dva dana uživali u foto stop turi parnom lokomotivom “Ćira”, kroz živopisne i predivne predele Mokre Gore.

“Dolazim iz Japana, a ovde sam bio, koliko se sećam pre pet godina, i to u zimu oko Nove godine. Tada je ovakav program za nas, fanove železnice, bio nepotpun, jer mi je bio potreban još jedan dan. Sada je mnogo bolje i srećan sam što ovaj put imamo dovoljno vremena”, kaže Takahide Jamamoto iz Japana.

”Parni vozovi me uvek vraćaju u detinjstvo. U Srbiji sam bio davno, pre ratova, a sada sam fasciniran, koliko je zemlja razvijena i lepa. Kuhinja je izvanredna. To znam još iz Beča, gde redovno idem u srpski restoran, ali su ovde ćevapčići mnogo ukusniji”, rekao je dr Džordž Piskati iz Austrije.

Organizacijom ovakvih tura za ljubitelje železnica u Srbiji se za sada bavi samo jedna agencija. Njima je obećano da bi zbog uspeha u tome, mogli 2013. godine da budu domaćini Evropskog kongresa fanova vozova.

”Naša agencija je sad na kraju ispala da je jedina agencija, koja se time bavi na prostorima bivše Jugoslavije. Znači, strani gosti dolaze da bi se pravila tura sa parnim lokomotivama, ona mora da pokrije regiju. Samo jedna od bivših republika nije dovoljna po samom programu. Tako da obično naše ture traju oko desetak dana”, navodi Janez Smole iz agencija Astra travel u Beogradu.

Aleksandra Stamenić, glavna organizatorka muzejsko turističkog kompleksa Mokra Gora, kaže da je broj turista ovom kraju u porastu, uprkos krizi.

”Za samo tri meseca ove godine imamo skoro 32 hiljade prevezenih putnika. Pored ovih ljubitelja železnice, kojih je ove godine bilo zaista u velikom broju, dolazili su iz Nemačke, Engleske, Austrije, Švajcarske, Holandije, gotovo da nema zemlje iz koje nismo imali turiste, a tu su i drugi putnici. Tu su i planinari, kamperi i kongresni turizam je razvijen”, objašnjava Aleksandra Stamenić.

Gotovo da nema stanog, ili domaćeg turiste, koji se nije ponovo vratio na vožnju vozom Šarganskom osmicom. A kada je reč o turi ka Višegradu, odnosno za sada samo do Dobruna, to je trenutno omogućeno samo posebno plaćenim turama, kakva je bila i za strane ljubitelje železnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: