Amsterdam postao narandžast

Amsterdam -- Preko pola miliona žitelja Amsterdama i Holandije dočekali fudbalsku reprezentaciju na povratku sa Mundijala u Južnoj Africi gde su osvojili drugo mesto.

Izvor: B92
Podeli

Broj okupljenih je prevazišao očekivanja, jer je nacija razočarana trećim porazom u istoriji finala Svetskog prvenstva. Umesto tuge, zavladala je žurka po kanalima.

Ujutru su fudbalere i stručni štab prvo primili kraljica i premijer, nakon čega su helikopterima preveženi do amsterdamskih kanala, na kojima je usledila neviđena parada brodova.

Na stotine plovila svih veličina okićenih sa narandžastom bojom su pratili brod sa igračima, a na mostovima i obalama su ih pozdravljale stotine hiljada ljudi.

"Pretpostavljao sam da će doći neko da nas sačeka, ali je ovo prosto neverovatno. Mogu samo da zamislim šta bi se desilo da smo pobedili", rekao je selektor "Oranja" Bert fan Marvajk.

Nije bilo nikakvih incidenata, iako je veliki broj ljudi skakao u kanale da bi se što više približili svojim idolima. Oni su brzo vađeni sa policijskim motornim čamcima.

"Zaista je sjajna atmosfera u gradu. Ovo je jedan od onih dana kada vam je žao što će se završiti", rekao je šef amsterdamske policije Bernard Velten.

Holandija je u nedelju poražena u finalu od selekcije Španije sa 1:0, tri minuta pre kraja produžetaka. To je bio treći poraz u završnoj predstavi, nakon što su "narandžasti" izgubili finala 1974. i 1978. od domaćina tih šampionata – Zapadne Nemačke i Argentine.

"Oranje", koje je od uspostavljanja prepoznatljivog stila, takozvanog "totalnog fudbala" početkom sedamdesetih, imala sjajne generacije predvođene Krojfom i Neskensom, Gulitom i Fan Bastenom, Overmarsom i Bergkampom, a sada i Snajderom i Robenom - osvojila je samo jedan trofej, Prvenstvo Evrope 1988.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 219 idi na stranu