Šta može rešiti Tadićeva poseta

Poseta predsednika Srbije Crnoj Gori značajna je, ali ne treba očekivati da će ona da reši sve probleme u odnosima dve zemlje, saglasni su analitičari.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

14:54

Default images

Vlada Dobrosavljević iz Centra za konzervativne studije današnje susrete vidi tek kao početak dijaloga koji bi trebalo da vodi harmonizaciji odnosa dve zemlje.

Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost očekuje i skoro potpisivanje sporazuma o izručivanju lica koja se terete za najteže oblike kriminala.

Daleko od toga da od ovog susreta treba očekivati da će rešiti sve što opterećuje odnose Srbije i Crne Gore poslednjih godina, ali Boris Tadić je jedan od retkih srpskih političara koji se trudio da sa Podgoricom neguje dobre odnose, kaže Vlada Dobrosavljević.

Prva poseta Crnoj Gori od njenog priznavanja nezavisnosti Kosova, odigrava se u trenutku kada su ti odnosi opterećeni mnogim pitanjima, podseća Dobrosavljević.

“Od, pre svega, priznavanja Kosova od stranke crnogorske države, preko položaja srpske etničke zajednice u samoj Crnoj Gori, a u poslednje vreme to je svakako donošenje zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, nešto pred Tadićevu posetu, kojim se de fakto srpski jezik potpuno potiskuje iz nastave u Crnoj Gori”, naveo je on.

Da ne treba zaboraviti i teme iz oblasti bezbednosti, podseća Zoran Dragišić.

On kaže da je i ovaj susret korak ka sporazumu koji Srbija ima s Hrvatskom, a koji podrazumeva izručenje onih koji su osumnjičeni ili osuđeni za organizovani kriminal.

To ne bi rešilo samo slučaj Darka Šarića, kaže Dragišić.

“Istraga u tom slučaju ima gomilu problema, s obzirom da ne postoji adekvatna saradnja između dve države. Najveći problem koji opterećuje odnose dve zemlje u svakom slučaju je priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, jer to je bitno bezbedosno pitanje”, smatra Dragišić.

“Kada je u pitanju slučaj Darka Šarića, a pominjali su se još neki slučajevi, manje poznatih kriminalaca koji su prelazili iz jedne zemlje u drugu i na taj način praktično se skrivali od ruke pravde”, rekao je on.

Ali, da li je ovo susret koji može da reši sva ova pitanja?

Vlada Dobrosavljević, koji prati odnose Srbije i Crne Gore, kaže da dobra volja jedne i druge strane nije dovoljna, ali da jeste put za uspostavljanje boljih odnosa ubuduće. A šta ko dobija iz ovog susreta?

“I zvanična Podgorica i zvanični Beograd gledaće da izvuku pre svega u propagandnom smislu što veći ‘benefit’ od ovakvog susreta, želeći da prikažu ovu posetu kao jednu vrstu svog uspeha”, smatra Dobrosavljević.

“Boris Tadić želi da pokaže da ima popularnost u određenim krugovima u Crnoj Gori, kako je njegov uticaj tu mnogo veći nego nekih drugih državnika, jer ne treba zaboraviti da je Podgoricu nedavno posetio i hrvatski predsednik Ivo Josipović. Tako da ne treba očekivati bog zna šta, ali ako ovo bude korak u budućem razvoju dijaloga između zvanične Podgorice i Beograda, koji će rešiti čitav niz pitanja – od državnih, preko identitetskih i kriminalnih, onda to treba pozdraviti”, kazao je on.

A prema pisanju podgoričke štampe svi u Crnoj Gori, od zvaničnika, do prosrpskih opozicionih partija, poglavara Mitropolije i običnih građana, od posete očekuju mnogo, jer bi ona trebalo da označi početak nove, zdravije faze odnosa dve zemlje.

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

Odnosi su značajno pokvareni pošto je Podgorica priznala nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: