Tuže Holanđane zbog Srebrenice

Amsterdam -- Bosanski muslimani, koji su preživeli masakr u Srebrenici, dostavili su zahtev holandskim tužiocima da optuže za ratne zločine pripadnike holandskog bataljona.

Izvor: Tanjug
Podeli

Holandski bataljon je bio zadužen za zaštitu Srebrenice, koja je bila zaštićena enklava UN do 11. jula 1995. godine, kada je pala u ruke snaga bosanskih Srba.

Ujedinjene nacije su priznale da nisu uspele da zaštite srebreničke muslimane, ali nijedan od njihovih zvaničnika nije pozvan na odgovornost.

Srebreničke žrtve traže podizanje optužnica protiv komandanta holandskog bataljona u tzv. "bezbednoj zoni" UN Tomasa Karemansa, njegovog zamenika Roba Frankena i oficira Berenda Ostervena, objavili su holandski mediji.

Kako je navedeno, zahtev su podneli Hasan Nuhanović, koji je u masakru izgubio roditelje i mlađeg brata, i Mehida, Damir i Alma Mustafić, udovica i deca Rize Mustafića, koji je takođe ubijen u Srebrenici.

Nuhanović je u vreme masakra imao 27 godina i radio je kao prevodilac holandskog bataljona, a Mustafić kao električar. Njihove porodice su tražile zaštitu od holandskih vojnika, ali im je ona uskraćena.

Njihov advokat Lizbet Zegveld izjavila je danas da je tužiocima predala novi dokaz o umešanosti holandskih vojnika, koji do sada nisu smatrani osumnjičenima za taj zločin, javio je AP.

Ona je rekla da tužioci imaju rok od šest sedmica da odgovore.

Jedan holandski sud je u septembru 2008. godine odbacio žalbu iste grupe ljudi, koji su tražili da holandska država preuzme odgovornost za propuste svojih vojnika, a jedan žalbeni sud je u martu ove godine presudio da zaposleni u UN imaju imunitet od krivičnog gonjenja u Holandiji.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu