Ekonomski rezultati Vlade

Beograd -- Vlada Mirka Cvetkovića imala je ambiciozan plan za privredu i ekonomiju Srbije, ali za dve godine mandata pokazalo se - neostvariv.

Izvor: B92
Podeli

Umesto otvaranja 200 hiljada novih radnih mesta i smanjenja nezaposlenosti, kako je to tada najavljeno, broj onih koji ostaju bez posla svakodnevno raste.

Pojedini ekonomisti krivca najviše vide u svetskoj ekonomskoj krizi, ali veruju da je i sama Vlada mogla više da uradi.

Obećani bolji život i veći standard građana Srbije ostali su samo na papiru ekspozea premijera Mirka Cvetkovića, predstavljenog u julu pre dve godine.

Aktuelni podaci i najave nisu ni najmanje optimistički.

Umesto obećanog povećanja, plate u javnom sektoru i penzije su zamrznute. A pad dinara, samo je dodatno istanjio novčanike građana.

Prosečna plata u

jul 2008. - 33.058 dinara. - 419 evra

maj 2010. - 33.463 dinara. - 323 evra

Prosečna penzija u

jul 2008. - 19.022 - 241 evro

april 2010. - 21.747 - 211 evra

Od ekonomista, za svoj rad Vlada je dobila jedva prolaznu ocenu. Najviše im se zamera nedostatak investicionih projekata.

Član ekonomskog tima premijera Mirka Cvetkovića međutim, smatra da ne treba biti surov u oceni rada vlade, jer na okolnosti koje su usledile niko nije računao.

Sindikati međutim, nemaju mnogo razumevanja za neispunjena obećanja Vlade Srbije. Od predsednika Saveza samostalih Sindikata Srbije Ljubisava Orbovića vlada je dobila negativnu ocenu.

Pohvale od sindikata dobio je jedino ministar za rad Rasim Ljajić, zbog njegovog angažovanja u rešavanju štrajkova.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu