Osude zbog eksplozije u KM

Brisel, Priština -- Zvaničnici EU, vlade Velike Britanije i predstavnici većine međunarodnih organizacija na KiM oštro su osudili bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je osudila "tragični incident u Kosovskoj Mitrovici" i uputila saučesće porodici žrtve.

Eštonova je pozvala policiju u pokrajini da u saradnji sa Misijom EU za vladavinu prava (Euleks) sprovede istragu o napadu i omogući da svi odgovorni budu privedeni pravdi.

Takva poruka je prosleđena i privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington naveo je u pisanoj izjavi da je osetio duboko žaljenje kada je čuo za ubistvo doktora Mesuda Džekovića kao i za povređene.

"Ono što je jasno jeste da nasilju kao sredstvu za postizanje političkih ciljeva na Kosovu apsolutno nema mesta", rekao je ministar Lidington koji je pozvao sve zajednice na Kosmetu da zajedno rade na mirnom rešavanju međusobnih razlika.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu takođe je osudila nasilje u severnoj Mitrovici, a naročito upotrebu ekplozivne naprave i vatrenog oružja.

"Misija OEBS na Kosovu duboko žali zbog gubitka života i povreda zadobijenih u današnjem izlivu nasilja," rekao je šef Misije, ambasador Verner Almhofer i pozvao sve relevante agencije za javnu bezbednost da ispitaju slučaj i izvedu počinioce pred lice pravde.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Endi Mekgafi rekao je da se ICO pridružuje ižravanju dubokog žaljenja zbog pogubnog incidenta izazvanog eksplozijom u severnoj Mitrovici i dodao da podržava današnje otvaranje Centra za civilne usluge.

"Ne vidimo zašto bi ova kancelarija nekome predstavljala pretnju. Kancelarija pruža više nego potrebne usluge kosovskih institucija svim građanima kako bi pribavili civilna dokumenta. Ne dolazi u pitanje da će bilo ko od građana biti prisiljen da koristi kancelariju - to je za dobrobit građana koji žele da pribave civilna dokumenta", naveo je Mekgafi.

Komandant međunarodnih Kosovskih snaga (Kfor) general Markus Bentler kazao je da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i da izričito osuđuje akte nasilja.

"Neću tolerisati bilo kakve radnje koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost na Kosovu", naveo je u pisanoj izjavi nemački general Bentler.

Bentler je najavio da će učiniti sve što je neophodno da bi Kfor pružio podršku Kosovskoj policiji, Euleksu i drugim institucijama na održavanju bezbedne okoline na čitavoj teritoriji pokrajine.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu