Fijat: Rešen status neraspoređenih

Kragujevac -- Sindikat kragujevačke fabrike automobila i Ministarstvo ekonomije postigli su dogovor o rešavanju statusa 1 600 neraspoređenih radnika.

Izvor: FoNet
Podeli

Sporazumom su precizirani radno angažovanje neraspoređenih radnika, njihove mesečne nadoknade i prioritetno zapošljavanje u kompaniji “Fijat automobili Srbija“.

Dogovoren je i nastavak realizacije socijalnog programa.

Predsednik Samostalnog sindikata Fabrike automobila Zoran Mihajilović rekao je FoNetu da će radnici dok čekaju posao primati redovne nadoknade u iznosu od 65 do 100 zarada u zavisnosti od radnog angažovanja tokom meseca.

Tri grupe od po 400 radinika će se rotirati na poslovima raščišćavanja fabričkih hala, tako da će im polovina meseca biti plaćena u celom iznosu, dok će za drugu polovinu primati 65 odsto zarade, rekao je Mihajilović.

Prema njegovim rečima, Sporazum će obezbediti prioritetno zapošljavanje tih 1.600 radnika kompaniji “Fiat automobili Srbija“ ili kod njihovih kooperanata.

Ministarstvo ekonomije i Sindikat su se dogovorili i o nastavku realizacije socijalnog programa koji će i dalje biti na dobrovoljnoj osnovi, a prema rečima predsednika sindikata još 10 odsto neraspoređenih radnika želi da prihvati neku od ponuđenih opcija za odlazak iz fabrike.

Već imamo oko 170 radnika koji su se izjasnili da žele da napuste fabriku, rekao je Mihajilović.

Kompanija Fiat automobili Srbija je za proizvodnju punta angažovala oko hiljadu radnika, a ostalih 1 600 se zvanično nalaze na plaćenom odsustvu.

strana 1 od 96 idi na stranu