Privlačenje stranih investitora

Austrijske kompanije se ne povlače iz Srbije, kaže Boris Tadić. Radimo da sadašnji investitori ostanu i dođu novi, poručuju iz američke komore.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

14:24

Default images

Privlačenje stranih investicija bila je glavna tema razgovora predsednika Srbije i Austrije.

O tome se razgovaralo i u Beogradu na sastanku američke privredne komore. Predsednik Srbije izjavio je da ni jedna od 300 austrijskih kompanije koje rade u Srbiji nema nameru da se povuče.

O privlačenju stranih investicija razgovaralo se u Beogradu, Beču, ali i Koreji. Predsednik Američke privredne komore u Srbiji, Skip Bornhiter, kaže da je naša zemlja atraktivo mesto za ulaganja američkih kompanija.

“Osećamo se jakima da otvorimo dijalog sa Vladom o ispunjavanju neophodnih preduslova za opstanak postojećih investitora, kao i za dovođenje novih atraktivnih investitora u Srbiju. Američka privredna komora će nastaviti da bude dobar partner u tom procesu", najavio je on.

Tokom posete Austriji, predsednik Srbije Boris Tadić je razgovarao sa predsedikom Privredne komore te zemlje i poslovnim ljudima zainteresovanima da ulažu u Srbiju.

Tadić je istakao da je među sagovornicima bilo kompanija koje već posluju u našoj zemlji i koje bi želele da prošire svoje aktivnosti. On, međutim ističe da je čuo i neke zamerke koje koče nova ulaganja.

"Neke austrijske kompanije su izložile i svoje primedbe što im je administrativni tok i procedura ponekad usporavajuća za njihove investicije, posebno u uslovima krize kada se svi bore za otvaranje novih radnih mesta i ja ću, čim se vratim u Srbiju, preneti to zapažanje i tu poruku predsedniku Vlade koji će onda u skladu sa tim reagovati”, poručio je Tadić.

“S druge starne ima austrijskih firmi koje su veoma zadovoljne uslovima privređivanja u Srbiji i to je većina od 300 kompanija koje danas rade u Srbiji i one stabilno rade i nijedna od njih nema nameru da se povuče iz Srbije", rekao je predsednik.

Govoreći o finansijskom i bankovnom sektoru, predsednik Srbije je podsetio da većina austrijskih banaka ima svoje podružnice u Srbiji i dodao da je dobio uveravanja od svih da će zadržati nivo izloženosti u uslovima finansijske krize što je, kako kaže, vrlo važno za nastavak Bečkog sporazuma.

Tokom posete Koreji premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa premijerom Koreje Čung Un Čanom sa kojim je dogovoreno intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: