Selidba zbog površinskog kopa

Rudarski basen Kolubara je do 28. juna zaključio 291 ugovor sa meštanima Vreoca o njihovom preseljenu zbog širenja površinskog kopa.

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2010.

10:20

Default images

Kako je objavljeno na veb sajtu Kolubare (www.rbkolubara.rs), po potpisivanju ugovora građani Vreoca dobijaju akontaciju od 35 odsto vrednosti grube procene njihovih nepokretnosti.

Prema podacima Službe za eksproprijaciju RB Kolubara, pozivu na potpisivanje ugovora odazvalo se 408 Vreočana, a načelni pristanak za zaključivanje ugovora do sada je dalo njih 352.

Takođe se navodi da je doneto 156 rešenja o direktnoj eksproprijaciji.

Prema procenama stručnjaka Vreoci leže na 570 miliona tona kvalitetnog lignita, a prvo na udaru rudarskih bagera je seosko groblje, koje se nalazi na 40 miliona tona uglja.

Projektom, koji su svojevremeno usvojili Kolubara, EPS i Vlada Srbije, preseljenje 1.100 domaćinstava iz Vreoca trajalo bi osam godina, a za te svrhe država je obezbedila oko 143 miliona evra.

Iz RB Kolubara su ranije upozoravali da će EPS i Srbija imati problema u snabdevanju strujom 2015. ukoliko eksploatacija uglja u Vreocima ne počne 2009. godine.

Da bi se širili površinski kopovi Kolubare u narednim godinama takođe treba izmestiti delove korita reke Kolubare, Ibarske magistrale, pruge Beograd-Bar, nekoliko lokalnih vodotokova i regionalnih puteva.

Od kolubarskog lignita se u temoelektranama TENT u Obrenovcu, TEK u Velikim Crljenima i Morava u Svilajncu godišnje proizvede 52 osto struje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: