SAD: Diplomate iz Rusije ostaju

SAD ne nameravaju da izbace iz zemlje diplomate Rusije posle hapšenja navodnih ruskih špijuna, saopštio je američki Stejt depertment.

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2010.

22:58

Default images

Portparol Stejt departmenta kaže da nema razloga za dalje zaoštravanje diplomatskih odnosa i da se sa ruskim kolegama vode razgovori o hapšenju 10 navodnih ruskih tajnih agenata.

Filip Krouli je kazao i da je vrh Stejt departmenta bio upoznat sa istragom obaveštajnih službi i planom za prva hapšenja.

Moskva i Vašington juče su, ublažavajući napetosti posle vesti o hapšenju navodnih špijuna, najavili da taj slučaj neće naškoditi rusko-američkim odnosima koji su na putu oporavka.

U SAD je tokom vikenda uhapšeno deset osoba, među kojima četiri bračna para, pod sumnjom da su ruski tajni agenti.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je najmanje osam od deset uhapšenih osoba još od devedesetih godina, koristeći lažna imena i dokumente, duži period bilo angažovano na tajnim zadacima.

Nestao jedanaesti osumnjičeni ruski špijun

Kiparske policijske vlasti saopštile su da se jedanaesti član grupe iz SAD osumnjičene da je špijunirala za Rusiju, nije javio policiji na Kipru, gde je bio priveden, ali ubzo i pušten na slobodu uz obavezu da se redovno javlja policiji.

Kristofer Robert Mecos (55) uhapšen je juče na kiparskom aerodromu u Larnaki u pokušaju da napusti zemlju i odleti u Budimpeštu.

Mecos, za koga lokalni mediji navode da je Kanađanin s američkim pasošem, pušten je na slobodu uz kauciju od 20.000 evra. On se, međutim, danas nije javio policiji, kako je bilo predviđeno uslovima njegovog oslobađanja, prenele su agencije.

Mecos je uhapšen na osnovu Interpolove crvene poternice zbog pranja novca i špijunaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: