Otvorena nova poglavlja s Turskom

Evropska unija je otvorila novo poglavlje u pregovorima sa Turskom, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

18:00

Default images

Novo poglavlje se odnosi na na prehrambenu, veterinarsku i fitozdravstvenu bezbednost.

Odluku su doneli stalni predstavnici 27 članica EU, uoči ministarskog sastanka u Briselu, kojem bi trebalo da prisustvuje i turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

Otkako su počeli pregovori sa Turskom 2004, ovo je 13. poglavlje, od ukupno 35, koje je otvoreno, ali je do sada zatvoreno samo jedno.

Pregovori o prijemu Turske u EU poslednjih meseci sporo napreduju, posebno zbog spora oko statusa Kipra. EU je više puta povezala nastavak pregovora sa otvaranjem turskih luka i aerodroma Kipru, dok Ankara ne priznaje legalnu vlast Kipra koji je član Unije od 2004.

Španija je ranije obećala da će, pre kraja njenog predsedavanja EU, u pregovorima sa Turskom Unija otvoriti nova poglavlja. Špansko predsedavanje se završava danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: