Neizabrane sudije ostaju bez plata

Problem za više od hiljadu neizabranih sudija i tužilaca: od 1. jula ističe pravo na naknadu koju su primali proteklih šest meseci.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 30.06.2010.

00:43

Default images

Više od hiljadu sudija i tužilaca, koji su posle opšteg (re)izbora u decembru ostali "ispod crte", u četvrtak bi mogli da budu obrisani s platnog spiska države.

Od 1. jula gube pravo na naknadu u visini decembarske zarade, a koju su primali proteklih šest meseci kao državni službenici. U tom slučaju, ostaju i bez zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja.

Tužioci i njihovi zamenici imaju dogovor sa Državnim većem tužilaca da zadrže naknade bar dok Ustavni sud ne odluči o njihovim žalbama.

Takvu ponudu, saznajemo, mogle bi da dobiju i neizabrane sudije u četvrtak na sastanku u Ministarstvu pravde. Ali, ove dogovore treba da potvrdi i Vlada.

U međuvremenu, pojedine bivše sudije našle su novi posao.

"Nemam tačan podatak koliko je ljudi otišlo u drugu profesiju, ali mislim da Ministarstvo pravde i Visoki savet sudstva računaju da svi odemo u advokaturu i olakšamo im posao", smatra Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Bivši sudija Okružnog suda u Beogradu, Natalija Bobot, rešila je da sačeka da se Ustavni sud izjasni o njenoj žalbi:

"Još nisam odlučila šta ću da radim, ali hoću da isteram istinu na čistac. Ne želim da im olakšam".

Bivši sudija Okružnog suda u Nišu, Zoran Saveljić, koji je prvi dobio obrazloženu odluku VSS i dalje je u sudnici, ali kao advokat:

"Na moju odluku je uticalo i to što Nacrt zakona o advokaturi predviđa da advokati koji su bili nosioci pravosudnih funkcija neće moći da rade tri godine na području sudova i tužilaštva u kojima su radili".

Obrazloženja:

Ustavnom sudu Srbije prispelo je prvih 11 pojedinačnih odluka Visokog saveta sudstva o prestanku dužnosti sudija u kojima se navode pojedinačni razlozi za njihov neizbor.

Te odluke dostavljene su i neizabranim sudijama.

USS je naveo da to znači da je VSS počeo da postupa po stavovima tog suda. Saglasnio tome, piše u saopštenju, stekli su se uslovi da Ustavni sud nastavi dalji postupak po žalbama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: