Hrvatska: U komi zbog ujeda krpelja

Zagreb -- Petoro pacijenata, koji su zbog ujeda zaraženih krpelja hospitalizovani u zagrebačkoj klinici, nalaze se u komi i priključeni su na respiratore.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Po rečima lekara, stanje jednog pacijenta je vrlo teško, pa je nad njim sprovedena veštačka hipotermija, odnosno temperatura tela spuštena mu je na 32 stepena.

Pacijenti imaju teški oblik krpeljnog meningoencefalitisa. Šesti pacijent, koji je primljen u bolnicu, u boljem je stanju i život mu nije ugrožen.

Lekari su naveli da je infekcija zahvatila mozak i leđnu moždinu.

Pacijenti su starosti od 30 do 70 godina i iz ruralnih su sredina severne Hrvatske, okoline Varaždina, Čakovca, Vrbovca, Bjelovara i Osijeka, dok je šesti iz okoline Karlovca, što pobije teoriju da se zaraženi krpelji nalaze samo severno od Save. U kliniku za zarazne bolesti primljeni su početkom juna.

Lekari su, međutim, istakli da, uprkos povećanoj prisutnosti krpelja koji prenose mutirane viruse, nema razloga za paniku.

Ove godine u klinici je hospitalizovano 11 osoba s ujedom krpelja zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom. Otprilike toliko pacijenata bilo je i ranijih godina, ali nikad s tako teškim simptomima. Lekari pretpostavljaju da se radi o mutaciji virusa, ali za sada ništa nije dokazano.

Iako postoji mit da su krpelji s planine Medvednice kod Zagreba najopasniji, ni ove, kao ni ranijih 30 godina nije hospitalizovan nijedan pacijent iz Zagreba i okoline.

strana 1 od 82 idi na stranu