BG: 12 godina zatvora za proneveru

Sud u Sofiji izrekao je kaznu od 12 godina zatvora bugarskom proizvođaču mesa, Mariju Nikolovu, zbog pronevere više miliona evra iz fonda Evropske unije.

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2010.

17:23

Default images

Sud je izrekao kazne za još četiri saučesnika Nikolova, koji su dobili po 10 godina zatvora, dok je jedan saučesnik osuđen na tri godine uslovno.

Supruga Nikolova osuđena je na pet godina zatvora zbog falsifikovanja dokumenata, a sud je takođe naložio da se zapleni polovina imovine osuđenih.

Agencija Frans pres ističe da je Brisel ovo suđenje smatrao testom za bugarsko pravosuđe. EU je više puta kritikovala Sofiju zbog nedovoljne efikasnosti sistema u sprečavanju pronevere evropskih sredstava.

Nikolov je kupovao polovne mašine za proizvodnju mesnih prerađevina, lažno ih predstavljajući kao nove, kako bi imao pravo na novac iz evropskog fonda za pomoć prehrambenoj industriji (SAPARD).

Na taj način su Nikolov i njegovi saučesnici zaradili 7,5 miliona evra.

Prevara je otkrivena kada je Bugarska ušla u EU 2007, a Brisel je zbog toga obustavio više od 100 miliona evra pomoći namenjenih toj zemlji.

Nikolov, koji je u pritvoru, na odvojenom suđenju u martu je osuđen na 10 godina zatvora zbog pranja novca koji je zarađen proneverom sredstava iz evropskih fondova. Osuđeni je uložio žalbu na presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: