Bugarska za ratifikaciju SSP-a

Bugarska Vlada predložila je parlamentu da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji između Evropske unije i Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

17:22

Default images

Navodi se da Bugarska primenjuje doslednu politiku podrške evropske integracije Srbije i da se ta pozicija zasniva na razumevanju.

Bugarska podržava brzo stupanje na snagu Sporazuma o asocijaciji i stabilizacije Srbije i EU uz potpuno poštovanje principa na osnovu kojeg se napredak u procesu evrointegracija ostvaruje na osnovu postavljenih uslova i kriterijuma.

Dalje se ističe da su države sa Zapadnog Balkana tradicionalno bugarski trgovinski partneri, a da je očuvanje i proširenje pristupa srpskom tržištu od posebnog interesa za bugarske proizvođače.

"Ratifikacija Sporazuma će stvoriti dobre uslove za jačanje dinamike čitavog procesa u razvoju bugarsko-srpskih odnosa", ističe Vlada u Sofiji.

Sa bugarske strane, kako se dodaje, mogu biti preduzete efikasniji koraci na očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Stupanje na snagu sporazuma zemalja zapadnog Balkana, u tom smislu i sa Republikom Srbijom i, proces njihove primene stvoriće neophodne uslove za uspešno rešavanje osnovnih izazova - završetak zakonodavnih, političkih, ekonomskih i dministrativnih reformi, zaustavljanje etnonacionalističke retorike i govora mržnje, koji vode do podela i sukobljavanja, rešavanje otvorenih bilateralnih odnosa i postizanje prioriteta društva, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: