Kosorova: Hrvatska na korak od EU

Hrvatska je na pristupnoj konferenciji u Briselu ušla u poslednjih "500 metara maratona pregovora za ulazak u EU", kaže hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.06.2010.

16:53

Default images

Kosorova očekuje da će Hrvatska do kraja godine završiti posao koji se odnosi na tehničke pregovore, a početkom 2011. potpisati pristupni ugovor.

Hrvatska je danas u Briselu otvorila poslednja tri poglavlja pregovora - Pravosuđe i osnovna prava, Tržišno takmičenje i Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, a zatvorila poglavlja Javne nabavke i Porezi.

Od danas Hrvatska ima otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, od kojih je zatvoreno već 20.

"Ovo što se danas desilo je zapravo označavanje zadnjih 500 metara maratona koji se zove pregovori za ulazak Hrvatske u EU. Tih 500 metara biće uistinu teški i zahtevni, ali sam sigurna više nego ikad da ćemo mi to uspešno svladati", izjavila je Kosorova, rekavši i da je vlada u poslednjih godinu dana otvorila i zatvorila više poglavlja nego ukupno u četiri godine pre toga.

Ona je kao ključni trenutak da se "rasplete klupko" ocenila početak razgovora sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom pre godinu dana.

Značajnim je ocenila i otvaranje poglavlje o sudstvu koje je, kako je rekla, vrlo zahtevno i osetljivo i obuhvata mnoge elemente od borbe protiv korupcije do saradnje s Haagom.

"Drago mi je što je haški tužilac Serž Bramerc prepoznao naše napore, i napore radne grupe koja se bavi potragom za artiljerijskim dnevnicima", rekla je Kosorova.

Ona je indirektno naznačila da je za otvaranje tog poglavlja najzaslužnija borba vlade protiv korupcije, odnosno povećanje broja presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala za 138 odsto i neprekidan rad na jačanju institucija koje se bore protiv korupcije.

Ona je najavila da će na sutrašnjoj sednici vlade biti osnovane podgrupe hrvatskog pregovaračkog tima kako bi se ubrzao postupak pregovora.

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak dobiće zadatak da svakih 30 dana vladu informiše kako napreduje ispunjavanje čak 21 kriterijuma za poglavlje o sudstvu.

Ističući da je zadovoljna zatvaranjem poglavlja o javnoj nabavci i porezima, Kosorova je najavila da će se objedinjavanjem sistema javne nabavke samo 2011. uštedeti oko 300 miliona kuna (41,7 miliona evra).

Ona očekuje i finansijski paket EU u iznosu od 3,5 milijarde evra koje bi Hrvatska dobila za prve dve godine članstva u Uniji, naglasivši da se za to treba dobro pripremiti.

Poglavlje o pravosuđu duže vremena blokirale su neke članice EU na čelu s Holandijom zbog nedovoljne saradnje Zagreba i Haga, a najnoviji je stav EU da će ispunjavanje tog uslova biti kriterijum prilikom zatvaranja poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: