Moratinos: EU otvorenija za Srbiju

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je da ulazak Hrvatske u EU neće zatvoriti vrata za Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2010.

17:22

Default images

Vrata EU posle ulaska u članstvo Hrvatske neće biti zatvorena, već još više otvorena, za Srbiju i druge zemlje regiona, rekao je Moratinos.

Španski ministar je tako odgovorio na pitanje agencije Beta da se osvrne na nedavnu izjavu srpskog predsednika Borisa Tadića da bi zemlje EU državama zapadnog Balkana trebalo jasno kažu da li ih žele u svojim redovima.

Na konferenciji za novinare posle otvaranja poslednja tri poglavlja u pregovorima EU o članstvu s Hrvatskom, Moartinos je podvukao da "nema nedoumice i sumnje" kada je reč o evropskoj perspektivi regiona i Srbije.

"Uveren sam de je ono što je stavljeno do znanja na konferenciji (EU-Zapadni Balkan) u Sarajevu, jedna ozbiljna, odlučna privrženost, rešenost Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo Evropske unije i, podrazumeva se, i Srbija", kazao je.

"I ako je bilo zaostajanja u davanju konačnog 'zelenog svetla' za ono što je tražio predsednik Tadić, a to je da se Evropskoj komisiji naloži da izradi 'mišljenje' (o kandidaturi Srbije za članstvo), treba reći i da su na poslednjem sastanku Saveta ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu upućene čestitke Srbiji za njenu proevropsku posvećenost", naveo je šef španske diplomatije.

Povodom pisanja nekih hrvatskih medija da je Nemačka zatražila od ostalih članica EU da se, posle ulaska Hrvatske, zaustavi ulazak u članstvo ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Moratinos je rekao da svaka zemlja na putu ka EU "ima svoj kalendar u meri u kojoj ispunjava nužne obaveze i merila EU".

"Ali strateška odluka je utvrđena. I što pre u EU uđe Hrvatska, bolje za sve na Zapadnom Balkanu. Nije to - Hrvatska i onda zatvoriti vrata. Ne, to je Hrvatska i još više otvoriti vrata EU Zapadnom Balkanu", rekao je Moratinos čija zemlja danas okončcava šestomesečno predsedavanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: