HR: Optužen bivši čelnik železnica

Zagreb -- Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala podigao je optužnicu protiv bivšeg predsednika Uprave Holdinga Hrvatskih železnica Davorina Kobaka.

Izvor: Beta
Podeli

Optužnica je podgnuta i protiv čelnika sestrinskog preduzeća “Agit“ Biserke Robić i Andrije Sarića, kao i državljanina Srbije Vladimira Vasiljevića.

Oni se terete da su se udružili kako bi iz “Agita“ nezakonito izvukli novac i oštetili to preduzeće za više od 3,7 miliona evra, pri čemu su nezakonito prisvojili više od 3,2 miliona evra, objavilo je tužilaštvo.

Optužnica je nakon jednogodišnje istrage podignuta pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Kobak i Robićeva se terete da su se "od 2002. do 2008. godine u Zagrebu, Mostaru, Banjaluci i Gracu, u cilju pribavljanja velike materijalne koristi, povezali radi realizacije kontinuiranog neosnovanog odliva novca iz društva Agit".

Radi pribavljanja koristi, oni su angažovali optužene Sarića i Vasiljevića da kao ovlašćene osobe inostranih društava otvore u BiH i Austriji nerezidentne račune tih društava.

Potom su u ime društava ispostavljali fiktivne fakture društvu “Agit“, koje su Robićeva kao direktorka i Sarić kao rukovodilac overavali kao osnovane i nalagali njihovo plaćanje.

Okrivljeni su u inostranstvu sa računa podizali tako doznačen novac, zadržavali ga i stekli protivpravnu imovinsku korist više od tri miliona evra.

Bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak i čelnici “Agita“ Biserka Robić i Andrija Sarić uhapšeni su sredinom 2009. zbog sumnje za malverzacije u preduzeću “Agit“.

Hrvatski mediji su pisali da je Kobak krađu državnog novca dogovarao s bivšim direktorom Železnica Srbije Milankom Šarančićem.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu