Uhapšen zbog ubistva devojčice

Beograd -- Posle 20 sati potrage, uhapšen Mladen Ogulinac, osumnjičen za silovanje i ubistvo osmogodišnje devojčice u Starim Ledincima.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Mladen Ogulinac uhapšen je oko jedan sat. Prvo su ga primetili meštani Starih Ledinaca, a potom je i priveden.

Ogulinac je pronađen u šumi iza njegove kuće, jugoistočno od Starih Ledinaca. Nakon hapšenja doveden je u Policijsku upravu u Novom Sadu, posle čega je zadržan na saslušanju.

Kako saznajemo iz policije, potraga je trajala više od 20 stati. A u poteri su učestvovali kako Žandarmerija tako i svi meštani. U Žandarmeriji su za B92 rekli da su izuzetno zahvalni meštanima koji su čitavu noć učestvovali u potrazi za osumnjičenim.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva, Tomo Zorić, kaže je za B92 da Tužilaštvo najoštruje osuđuje zločin koji se dogodio u Starim Ledincima i najavljuje da će osumnjičeni sutra biti izveden pred istražnog sudiju u Novom Sadu.

“Republičko javno tužilaštvo najoštrije osuđuje monstruozni čin silovanja i ubistva maloletne devojčice. U ime Republičkog javnog tužioca, želim da poručim da će Tužilaštvo preduzeti sve zakonske mere i svoja zakonska ovlašćenja kako bi učinilac krivičnog dela bio procesuiran i adekvatno kažnjen“, poručuje on.

“Počinilac je lišen slobode efikasnom akcijom Policijske uprave Novog Sada i određeno mu je policijsko zadržavanje u trajanju od 48 sati. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu uključeno je u ovaj slučaj i očekuje se da će izvršilac ovog krivičnog dela biti izveden pred istražnog sudiju sutra, kao i da će sutra biti stavljen zahtev za sprovođenje istrage od strane Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu“, najavljuje Zorić.

Devojčica je ubijena sinoć, a policija je navela da "ima tragova silovanja". Nakon obdukcije tela ubijene devojčice, utvrđeno je da je smrt nastupila usled gušenja. Kako je ranije izjavila istražni sudija Tatjana Đurašković, devojčica je pronađena mrtva prekrivana lišćem, sa krpom u ustima.

Kako smo saznali na licu mesta, ubijena devojčica je bila u kući sa svojim četvorogodišnjim bratom kada ju je osumnjičeni Mladen Ogulinac namamio da ode do njega u ulicu Vuka Karadžića u Starim Ledincima kraj Novog Sada, gde ju je silovao, a potom i ubio. Pretpostavlja se da se ceo događaj desio oko jedan sat, dok su roditelji su bili na poslu.

Za ubicom su od juče tragale sve raspoložive snage, pa i sami meštani. Kako tvrde meštani, Ogulinac je i pre petnaest godina silovao jednu ženu iz mesta i zbog toga je, kako kažu, proveo neko vreme na psihijatriji, ali je ubrzo pušten. Dodali su i to da je bio čudan i da sa njim niko iz sela nije želeo da se druži:

"Čuo sam od komšije da je po selu slao vulgarne telefonske poruke.“

"On je ovde dolazio da prespava, čekao autobus išao u grad radio.“

"Neku ženu Maricu, navodno je i nju silovao, bilo je suđenje, i pušten je i radio je u pekari.“

Mogu li se i kako sprečiti ovakve tragedije

Kako postoje tvrdnje da je osumnjičeni već silovao ponovo se pokreće pitanje da li je tragedija mogla biti sprečena da je, na primer, prisilno lečen ili da su kazne strože.

Osumnjičeni za ubistvo i silovanje je uhapšen te su sada na potezu tužilaštvo, sudovi i verovatno psihijatri s obzirom da se radi o monstruoznom zločinu i silovatelju povratniku. Nikakva kazna, međutim, neće vratiti devojčicu njenim roditeljima.

Osumnjičeni je prema tvrdnjama komšija već jednom silovao ženu i boravio je neko vreme u psihijatrijskoj ustanovi. Komšije su ga prepoznavale kao nekog ko bi mogao da naudi, te se postavlja pitanje da li je sve moglo biti sprečeno da je Ogulinac lečen i mimo svoje volje.

Prisilna hospitalizaicija prema domaćim zakonima moguća je jedino ukoliko osoba zbog svoje psihičke bolesti predstavalja neposrednu opasnost po sebe, društvo ili javni red i mir.

U tom slučaju dovodi se u specijalnu psihijatrijsu ustanovu, objašnjava načelnik Hitne službe specijalne psihijatrijske bolnice "Laza Lazarivić", Slobodan Jovičić.

“Nakon toga, po proceduri, u roku od 48 sati se obaveštava nadležni sud. U okviru tih 48 sati se takođe pacijent pregleda od strane dva druga psihijatra, kliničara, koji takođe procenjuju da li i dalje postoji opasnost”, objašnjava on.

Potom se dva puta nedeljno uz prisustvo sudije i dva nova psihijatra procenjuje da li i dalje postoji neposredna opasnost.

Problem je u tome kako definisati neposredno nastupajuću opasnost bez koje hospitalizacije protiv volje nema, a da se ne ugroze ljudska prava.

“Psihijatri kliničari upravo u toj neposrednoj nastupajućoj opasnosti po sebe i, ili druge, vide glavni problem. A tu se sad otvara i pitanje psihijatrijskih indikacija – da li akutno napito stanje i agresivno ponašanje u akutno napitom stanju, mogu i treba da budu prisilno hospitalizovani”, kaže Jovičić.

U suštini, slično onome da policija ne može da reaguje dok ne počne vršenje krivičnog dela, ni psihički obolela osoba koja može u budućnosti da predstavlja opasnot po sebe i druge ne može biti prisilno hospitalizovana dok ta opasnost zaprvo ne nastupi.

Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja u svojoj 17 radnoj verziji sličlan je dosadašnjoj praksi ali rešenje sudije ograničava na mesec dana.

A Vladan Batić, nardoni poslanik DHSS-a, uputio je javni apel ministarki pravde Snežani Malović i predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović da u granicama svojih ovlašćenja, preduzmu mere i da se izmenama zakona stane na put silovateljima i pedofilima.

Batić je ponovio predlog pooštravanja kaznenih mera i uvođenje hemijske kastracije za silovatelje i pedofile.

Ministarka Malović, međutim, ističe da je sa stanovišta kaznene politike učinjeno sve da izvršiocima budu izrečene kazne adekvatne zločinu koji je učinjen.

"Upravo ovakvi zločini pokazuju da naše društvo treba da deluje u tom pravcu da se oni uopšteno osude i da sa stanovišta kaznene politike, s obzirom na dokaze i raspoložive činjenice u predmetu, budu izrečene kazne adekvatne zločinu koji je učinjen", kazala je Malovićeva Tanjugu.

Ona je podestila da je Ministarstvo pravde dejstvovalo u tom pravcu i u avgustu prošle godine pooštrilo kazne za ta krivična dela i prvi put u zakon unelo odredbu po kojoj se za njih ne može ublažiti kazna.

Prema njenim rečima, koliko je bitna sudska praksa, toliko je bitan i sam zakon koji reguliše ovakva krivična dela.

Dačić: Nasilje mora da naiđe na najširu društvenu osudu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je građane i medije da zajedno sa policijom učestvuju u sprečavanju seksualnog iskorišćavanja dece i nasilja u društvu.

Dačić je rekao da je važno da čitavo društvo stane iza akcije stvaranja svesti da nasilje i teški zločini moraju da naiđu na najširu društvenu osudu.

"Sigurno da nijedna kazna nije dovoljna za ono što je on učinio i da ta kazna zbog naših zakonskih i ustavnih ograničenja neće biti onakva kakvu treba da dobije, zato što je našim Ustavom zabranjena smrtna kazna", rekao je Dačić komentarišući hapšenje osumnjičenog za ubistvo devojčice.

On je rekao da zločin koji se dogodio u Novom Sadu i ubistvo osmogodišnje devojčice potvrđuju potrebu sprovođenja ozbiljne akcije koja je usmerena protiv seksualnog iskorišćavanja i nasilništva prema deci.

Dačić je zahvalio svim pripadnicima policije koji su, kako je rekao, 20 sati u teškim uslovima tragali za osumnjičenim za zločin u Novom Sadu i građanima koji su u toj poteri aktivno učestvovali, kao i medijima.

On je izrazio žaljenje zbog toga što policija nije imala informaciju koja bi omogućila da ubistvo devojčice u Novom Sadu bude sprečeno i poručio građanima da prijavljuju sve najave eventualnih zločina koje će policija proveravati u skladu sa mogućnostima.

strana 1 od 92 idi na stranu