Novosadski "Dnevnik" nije izašao

Novi Sad -- Novosadski "Dnevnik" danas nije izašao zbog protesta u štampariji. Najstariji dnevnik na srpskom jeziku u Vojvodini od sutra opet na kioscima.

Izvor: Beta
Podeli

Kako agencije Beta saznaje, razlog za neizlaženje "Dnevnika" je odbijanje radnika štamparije da rade jer im, navodno, nisu na vreme isplaćeni lični dohoci.

Na internet stranici Dnevnika od sinoć piše da je stranica trenutno van mreže zbog "renoviranja i zamene pogonskog softvera". "Molimo, navratite kasnije. Zahvaljujemo na razumevanju", stoji na sajtu.

Novinari "Dnevnika" juče su pripremili subotnje izdanje lista i prelom je poslat u štampariju, ali su radnici na roto-mašinama oko 23.00 odbili da štampaju novine.

"Dnevnik" sutra opet na kioscima

“Dnevnik“ će, nakon dana neizlaženja, sutra biti štampan u štampariji Forum, odlučeno je na sastanku menadžmenta preduzeća “Dnevnik Vojvodina pres“ i “Dnevnik holdinga“.

Agenciji Beta je rečeno da prestanak rada internet portala “Dnevnika“, koji je od juče van funkcije, nema nikakve veze sa novonastalom situacijom i da će proraditi čim bude zamenjen programski softver.

Skupština akcionara "Dnevnik holdinga" juče je donela odluku da se protiv medijskog koncerna VAC podnese tužba jer nije ispunio obaveze iz osnivačkog ugovora u zajedničkom preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres" u iznosu od oko šest miliona evra.

Skupština je prihvatila i predlog Upravnog odbora da se pred nadležnim sudom pokrene stečajni postupak zbog preteće nemogućnosti plaćanja prispelih obaveza "Dnevnik Vojvodina presa" prema poveriocima.

Doneta je i odluku da se pokrene postupak za regulisanje osnivačkih prava u listu "Dnevnik", jer je "Dnevnik Vojvodina pres" upisan kao osnivač tog dnevnog lista.

Upravni odbor analizirao je početkom nedelje ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a prilikom osnivanja "Dnevnik Vojvodina presa" 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.

Ukoliko bi se na sudu utvrdilo da obaveze nisu ispunjene, to bi značilo da VAC ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.

U holdingu smatraju da VAC u ovom trenutku nema pravo da uđe u pregovore sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u "Dnevnik Vojvodina presu", jer u ugovoru stoji da "Dnevnik holding" kao nesporni vlasnik 45 odsto akcija ima pravo preče kupovine.

Medijski koncern VAC najavio je sredinom prošle nedelje da će napustiti tržište Srbije. Pored vlasničkog udela u preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres", VAC poseduje i vlasnički udeo u begradskoj "Politici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 932 idi na stranu