Otvoren savremeni Urgentni centar

Otvoren novi Urgentni centar u Novom Sadu, najsavremeniji u Srbiji i jedan od namodernijih u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

12:32

Default images

Za njegovu izgradnju, Vojvođanska vlada je uložila oko 3, 7 milijardi dinara.

Novi Urgentvi centar objekat je na tri sprata, ima hirurški i nehirurški blok intenzivne nege i četiri operacione sale. Sve su napravljene tako da je prostor u njima sterilan sve do nivoa ispod operacionog stola, što nijedna ustanova kod nas nema.

Zidovi su obloženi materijalom koji je nezapaljiv, otporan na zračenje i neće biti izvor zaraze.

Prema rečima predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, ovo je najsavremeniji urgentni centar u rangu sa sličnim ustanovama na prostoru EU i SAD. Opremljen je najsavremenijim uređajima.

“Bili smo vođeni maksimom da se u Vojvodini niko ne sme plašiti bolesti i nemogućnosti lečenja i zato smo investirali u ovo i koja je najveća investicija u zdravstvu u Vojvodini u poslednjih 30 godina”, naveo je Pajtić.

“Sada se građani Vojvodine, koji će doći u ovaj Centar, imati prilike da se leče u skladu sa najvećim evropskim i svetskim standardima”, kazao je on.

U poslednjih trideset godina - od kada je napravljen projekat za izgradnju novog Urgentnog centra - veliki redovi, stara i zarđalu oprema, bila su svakodnevna slika na koju su se gotovo navikli i građani i radnici Centra.

Novi Urgentni centar biće olakšanje za sve. Pretpostavlja se da će narednih godina sve veći broj pacijenata iz Vojvodine gravitirati prema njemu.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine, Dragan Drašković, procenjuje da će se dnevno pregledati između 300 i 500 pacijenata, a i procedura će biti znatno pojednostavljena.

“Dosadašnja procedura je bila da se pacijent sa jednog mesta premešta na drugo u sasvim drugu zgradu, ljudi koji su radili ovde su tražili krv sa drugog mesta, iz Zavoda za transfuziju. Sada će sve to biti na jednom mestu”, objašnjava on.

Načelnik novog Urgentnog centra biće doktor Zoran Đermanov, koji je rukovodio i starim, a prvi pacijenti trebalo bi da budu primljeni već krajem jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: