HR: Uskoro sporazum sa Srbijom

Zagreb -- Hrvatska vlada je pokrenula postupak za sklapanje ugovora o izručenju sa Srbijom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na osnovu tog sporazuma Hrvatska i Srbija će jedna drugoj moći da izručuju svoje državljane zbog krivičnog gonjenja ili izvršenja kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Prema rečima ministra pravde Hrvatske Ivana Šimonovića, radi se o prvom u nizu sporazuma sa zemljama jugoistočne Evrope, o čijem se sklapanju godinu i po dana pregovara sa zemljama regiona.

Hrvatska je nedavno izmenila Ustav i između ostalog, izbrisala član o neizručivanju svojih državljana.

Nakon što su te prepreke u slučaju Hrvatske otklonjene, možemo očekivati sklapanje takvih sporazuma sa svim državama regiona koje će takođe otkloniti prepreke u svojim internim pravosudnim sistemima, rekao je ministar.

Prvi takav sporazum Hrvatska će potpisati sa Srbijom 29. juna, a privremeno će se primenjivati odmah po potpisivanju.

Privremena primena trajaće do ratifikacije sporazuma u Saboru, rekao je Šimonović.

Postupak izručenja po tom sporazumu je hitne prirode i u Hrvatskoj če trajati između jednog i četiri meseca, rekao je ministar.

"Jedan mesec će trajati ako neko nema ništa protiv da bude izručen, a najviše četiri meseca ako se netko suprotstavlja svim pravnim sredstvima i ima dobre advokate"", najavio je ministar Šimonović.

On očekuje da će takvi sporazumi vrlo brzo dati konkretne rezultate i pomoći razrešenju nekih od najtežih krivičnih dela u državama jugoistočne Evrope.

Hrvatska će se tim sporazumima zaštititi od regionalnog organizovanog kriminala i sprege organizovanog kriminala i korupcije koja nanosi velike ekonomske i socijalne štete i destabilizuje države, naglasio je.

Očekuje se da prvi korisnik primene tog sporazuma bude Sretko Kalinić koji je 8. juna u Zagrebu ranjen u mafijaškom okršaju i leči se u bolnici iz koje će odlukom istražnog sudije biti prebačen u pritvor, odnosno u zatvorsku bolnicu.

Kako Kalinić ima i hrvatsko državljanstvo, do izmene ustava nije mogao biti izručen.

Tom odbeglom pripadniku Zemunskog klana istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić ranije danas je odredio jednomesečni pritvor, jer su u stanu koji je koristio nađena dva falsifikovana pasoša.

strana 1 od 20 idi na stranu