Kacin o povlačenju VAC-a iz Srbije

Najavljeno povlačenje medijske grupe VAC baca tamnu senku na odluku EU da počne sa ratifikacijom SSP-a sa Srbijom, kaže Jelko Kacin.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

10:59

Default images

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju dodaje i da ta vest nije dobra ni za slobodu medija u Srbiji, ni za podsticanje stranih investicija u njoj.

"Kad jedan od najvećih medijskih koncerna napušta državu u tranziciji, koja ima ambicije da postane članica EU, to je upozorenje za ozbiljno razmišljanje o pravcu u kom se kreće ta država", smatra Kacin.

Kacin dodaje i da je koncern VAC prisutan u svim državama srednje i jugoistočne Evrope, gde je odigrao ključnu ulogu pri uspostavljanju pluralne medijske scene u godinama tranzicije.

"Srbija je država koja je zamolila za status kandidata za članstvo u EU, a istovremeno je i jedina velika medijska grupa najavila povlačenje iz nje. Ako VAC ne vidi budućnost u Srbiji, najvećoj državi regiona, sa privredom i tržištem od osam miliona potencijalnih korisnika, to je ozbiljan signal koji pod znak pitanja postavlja način na koji se uspostavlja vladavina prava u toj državi", kaže Kacin.

On dodaje da je jedan od najvažnijih uslova za napredak ka članstvu u EU i sloboda medija i funkcionalna tržišna privreda, koja podrazumeva jednakopravan tretman domaćih i stranih investitora, jer je i to vladavina prava.

"Vest o povlačenju VAC-a iz Srbije, baca tamnu senku na nedavno usvojenu odluku Saveta ministara za spoljne poslove EU da počne ratifikaciju SSP-a u nacionalnim parlamentima država članica EU", kaže Kacin.

Izvestilac za Srbiju smatra da je kontradiktorno da Srbija, na jednoj strani teži ostvarivanju tesne ekonomsko-privredne veze sa EU i njenim članicama, za šta je SSP kamen temeljac, a da istovremeno član Vlade u Beogradu zahteva da se uglednoj medijskoj kući iz EU, kakva je VAC, zabrani poslovanje u Srbiji.

"Takav zahtev je još paradoksalniji ako znamo da VAC nije imao uticaj na uredničku politiku ni u listu 'Politika', ni u 'Dnevniku'", kaže Kacin i dodaje da u oba ova časopisa su glavne i odgovorne urednike, kao i uređivačku politiku, određivali predstavnici državnog kapitala u preduzećima koja izdaju novine, a predstavnici VAC su bili zaduženi samo za menadžerski deo poslovanja.

Kacin je rekao i da najavljena istraga o privatizaciji "Večernjih novosti" predstavlja priliku da srpska država pokaže svoju privrženost vladavini prava, u kojoj svi akteri, domaći i strani, uživaju jednaka prava i obaveze.

On smatra i da će ta istraga biti važna, jer će način na koji bude vođena, kao i njeni rezultati, imati veliki uticaj na svakog budućeg stranog investitora koji bude želeo da ulaže kapital u Srbiju.

"Poštovanje pravila i evropskih standarda privlači investitore iz EU i podstiče privredni rast Srbije, dok nepoštovanje pravila i odsutnost pravne države i tržišne ekonomije privlači samo sumnjiv kapital povezan sa pranjem novca", poručije Jelko Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: