Poplave u BiH: Kritično u Derventi

Banja Luka -- Kritično stanje zbog poplava i u BiH. Opština Derventa trenutno najugroženija poplavama, jer je 1.000 kuća poplavljeno ili je onemogućen prilaz do njih.

Izvor: B92
Podeli

U gradu trenutno nema električne energije, ne funkcioniše fiksna i mobilna telefonija, a prekinut je veliki broj putnih komunikacija.

U toku je evakuacija ugroženog stanovništva i pružanje prve medicinske pomoći za što su angažovane sve raspoložive snage, uključujući timove za deminiranje i mašinski tim sa ukupno 35 deminera sa medicinskim osobljem.

Angažovano je i osam dampera Termoelektrane "Stanari", te jedan čamac sa posadom Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke.

U sredu, nakon višednevnih padavina, više od 10 opština u BiH su proglasile vanredno i stanje elementarne nepogode.

Na području Bijeljine trenutno je najugroženije područje MZ Janja sa Novim Naseljem zbog izlivanja rečice Janje tokom noći, gde je zaplavljeno kompletno naselje sa oko 12.000 stanovnika.

U Doboju je zaplavljeno oko 300 kuća, od čega je voda ušla u prizemlje 100 kuća. Vodostaj reke Bosne jutros u 6 časova iznosio je 500 centimetara. Trenutno se vrši utvrđivanje nasipa na potoku Liješanj kako voda ne bi ušla u grad, a ojačava se i nasip u MZ Bare.

Vodostaj reke Sane u Prijedoru iznosi 450 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta. Vodostaj reke Gomjenice takođe je u porastu i došlo je do izlivanja vode i ugrožavanja stambenih objekata u jednom delu naselja Gomjenica, te presecanja pojedinih putnih komunikacija.

U Banjaluci je zabeleženo preko 50 plavljenja objekata, a tridesetak odrona zemljišta ugrožava kuće i putne komunikacije. Srušen je most na reci Stratinska, a drugi mosti na reci Vrbanja je oštećen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 932 idi na stranu