Lukašenko za obustavu tranzita gasa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz zemlju nakon što je ruski Gasprom smanjio isporuke gasa.

Izvor: Beta

Utorak, 22.06.2010.

14:51

Default images

Lukašenko je obustavu tranzita gasa najavio u Minsku, tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, prenose ruski mediji.

Oko 20 odsto ruskog gasa odlazi u Evropu preko Belorusije i obustava bi oštetila oko šest odsto evropskih potrošača, pre svega u Litvaniji, Nemačkoj i Poljskoj.

Beloruski predsednik je pozvao rusku stranu da dug Belorusije Gaspromu "prebije" sa dugom koji ta ruska državna kompanija ima za tranzit preko beloruske teritorije.

Lukašenko je ocenio da "Gasprom od spora pravi gasni rat" i kazao da gas neći ići u Evropu preko Belorusije sve dok Gasprom ne plati dug za tranzit.

"Gasprom je dužan 260 miliona dolara, uzimajući u obzir i maj. Naložio sam da se obustavi tranzit gasa preko Belorusije dok Gasprom ne plati. Za pola godine nam nisu ni kopejku platili", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je kazao da je u maju Belorusija u potpunosti platila isporuke ruskog gasa, uzimajući u obzir povećane cene za gas.

Moskva traži od Minska da plati ovogodišnji dug za gas u iznosu od 192 miliona dolara, preteći da će postepeno skratiti isporuke gasa do 85 odsto, što je, po rečima šefa Gasproma Alekseja Milera "proporcionalno visini duga".

Gasprom je po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva juče uveo restrikciju isporuka gasa Belorusiji za 15 odsto, a danas ju je povećao na 30 odsto.

Evropska komisija je sazvala hitan sastanak zbog konflikta Rusije i Belorusije oko isporuka gasa.

"Gasprom": Evropa neće ostati bez gasa

"Gasprom" će učiniti sve da evropski potrošači ne budu oštećeni ukoliko Belorusija počne da zahvata ruski gas namenjen izvozu, izjavio je potpredsednik upravnog odbora ruskog holdinga i generalni direktor "Gasprom eksporta" Aleksandar Medvedev.

"Pripremili smo plan za slučaj da beloruska strana odluči da prekrši svoje tranzitne obaveze i posegne za gasom koji je namenjen evropskim potrošačima i učinićemo sve što od nas zavisi, moguće i nemoguće, da evropski potrosači ne budu oštećeni", rekao je Medvedev, najavljujući spremnost ruske strane da aktivira posmatrače, kako je to učinjeno u slučaju prethodne gasne krize u Evropi, "kako bi bilo očigledno ko šta radi".

Zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov je rekao da je u ruski holding stiglo pismo vice-premijera Belorusije Vladimira Semaška, u kome se najavljuje da će "u slučaju daljeg smanjenja isporuka, Belorusija početi da uzima određene količine energenta iz izvoznog gasovoda kako bi zadovoljila potrebe svoje privrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: