VAC potvrdio preuzimanje "Ardosa"

Esen, Beograd -- Medijska grupa VAC potvrdila saznanja B92 da je preuzela "Ardos" koji je vlasnik 25 odsto "Novosti", ali ponavlja da ostaje pri odluci da se povuče iz Srbije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Vladajuća koalicija zatražila od nadležnih organa i tužilaštva da utvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama Luke Beograd i "Novosti".

VAC navodi se da, nakon "Ardosa", na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom, namerava da preuzme i dva društva koja takođe imaju učešće u "Novostima".

VAC podseća da je iz svojih sredstava obezbedio novac za kupovinu oko 62,4 odsto Novosti preko ta tri društva i da sada pokušava da osigura svoje vlasništvo. Preuzimanje ovih kompanija, kako navodi VAC, predstavja sastavni deo poslovne politike povlačenja iz Srbije.

Podsetimo, osim "Ardosa" akcije "Novosti" kupile su i firme "Trimaks investment" i "Karamat holdings" koje su u vlasništvu biznismena Milana Beka.

VAC podseća i da je odobrenje o preuzimanju "Novosti" pokušao da dobije od komisije za zaštitu konkurencije u januaru 2009. i januaru ove godine pokušao i da je, pošto se to nije desilo, zavisi od jednog srpskog tajkuna protiv koga je u aprilu ove godine pokrenuo arbitražni postupak .

Redakcija "Novosti" sinoć je prosledila saopštenje, kako se navodi advokatske kancelarije beogradskih vlasnika firme "Ardos", u kojem se navodi da je VAC na prevaru i mimo zakonskih propisa, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima tu firmu. Kako se navodi, VAC je na isti način pokiušao da preotme i drugu firmu, ali u tome nije uspeo.

U saopštenju se traži od Komisije za zaštitu konkurencije da saopšti da li je donela odluku o preuzimanju "Novosti".

Od predsednice komisije Dijane Marković- Bajalović nismo uspeli da dobijemo izjavu, ali nam je u izjavi prošlog četvrtka rekla da takva odluka nije doneta.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od države da saopšti sa kim deli vlasništvo kapitala Kompanije Novosti i da preuzme odgovornost za sudbinu ove značajne medijske kompanije i zaposlenih.

"Privatizacija 'Večernjih novosti' obavljena je netransparentno, što za posledicu ima dešavanja čiji smo svedoci poslednjih meseci", navodi se u saopštenju .

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević u izjavi za B92 preošle nedelje rekao je da je pokrenut pretkrivični postupak u slučaju privatizacije "Novosti", a posle izjave Stanka Subotića o brojnim nepravilnostima u tom postupku.

Podsetimo, B92 je sinoć objavio preuzimanje akcija "Novosti" koje pripadaju firmi "Ardos", u vlasništvu Milana Beka. Iz "Ardosa" tvrde da je u pitanju prevara.

Preuzimanje "Novosti" tema i u Skupštini

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija zatražila je od nadležnih organa i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mere i utvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama dnevnog lista "Novosti".

Kolundžija je, koristeći pravo da predstavnicima vlasti na sednici parlamenta postavi poslaničko pitanje, ukazala da je privatizacija tih preduzeća obavljena u vreme vlade Vojsilava Koštunicie, što proizilazi iz odgovora na ranije postavljena pitanja.

Poslanici Srpske radikalne stranke su, takođe, od nadležnih zatražili da utvrde šta je istina u vezi privatizacije lista "Novosti", a povodom pisanja pojednih medija da je VAC preuzeo deo akcija tog dnevnog lista.

Radikali su naveli i da je direktor te medijske grupacije Bodo Hombah rekao da mu je predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će VAC preuzeti deo "Novosti" i pitali odakle Tadiću pravo da se meša u privatizaciju bilo kog preduzeća u Srbiji.

Reagujući na to, Kolundžija je navela da Tadić nije mogao da ima nikakve veze sa tom privatizacijom i zatražila da se poslanička pitanja ne zloupotrebljavaju tako što se iznose neistine, koje imaju za cilj da se relativizuje i umanji odgovornost onih koji su za to zaista odgovorni.

Šefica poslaničkog kluba ZES je konstatovala da je direktor agencije za privatizaciju u tom periodu bio kadar DSS-a, a da je on sada drugi čovek u "Novostima".

DSS: Koštuničina Vlada poštovala zakon

"Vlada Srbije se dok je predvodio premijer Vojislav Koštunica u procesima privatizacije uvek pridržavala zakona", izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

Portparol DSS-a u odgovoru Kolundžiji navodi da su Večernje novosti bile srpska firma dok je DSS bio u vladi, a nakon toga stvari su se promenile.

"Sada vidimo da predstavnici VAC-a saopštavaju javnost Srbije da im je neko obećao da će pored 'Politike' i 'Dnevnika', preuzeti i 'Novosti'", kazao je Petković.

On je dodao da, poštujući značaj stranih investicija, DSS, i kada je bio u Vlasti, ali i sada kada je u upoziciji, smatra da "Novosti" treba da ostanu srpske novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 932 idi na stranu