Rusija dodatno smanjila gas

Moskva -- Ruski Gasprom je dodatno ograničio isporuke gasa Belorusiji, zbog neisplaćenog duga od 192 miliona dolara, saopštio je šef te kompanije Aleksej Miler.

Izvor: Beta
Podeli

Na zasedanju operativnog štaba za rešavanje problema tog duga, Miler je saopštio da Belorusija nije preduzela nikakve korake kako bi se rešio problem.

Zbog toga, rekao je šef Gasproma, posle jučerašnjeg smanjenja od 15 odsto, od danas se uvodi još 15 odsto, da bi se postepeno došlo na nivo ukupne godišnje isporuke od 85 odsto što je "proporcionalno visini duga".

Miler je juče na sastanku sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, kazao da je Belorusija predlagala isplatu vozilima, opremom i drugom robom.

Medvedev je rekao da je to neprihvatljivo i da gas mora biti plaćen stranom valutom.

Kasno sinoć, zamenik ministra energetike Belorusije Eduard Tovpinec je rekao da će Minsk isplatiti dug za maj do 23. juna, a prvi potpredsednik vlade Belorusije Vladimir Semaško obećao je isplatu ostalog dela duga do 5. jula.

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov je izjavio, međutim, da "niko nema nameru da čeka dve nedelje".

Dug Minska prema Moskvi se pojavio jer je Belorusija jednostrano odlučila da gas za ovu godinu plaća po prošlogodišnjoj ceni od 150 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, umesto 174, koliko je predviđeno ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 932 idi na stranu