Vlada ignoriše poslanička pitanja

Premijer i ministri su ove godine odgovorili na samo 19 od ukupno 37 poslaničkih pitanja, piše "Danas".

Izvor: Danas

Utorak, 22.06.2010.

01:06

Default images

Tokom 2009. postavljeno je 225 poslaničkih pitanja, a ministri su odgovorili na 188. Pored postavljanja pitanja, poslanici imaju pravo i da traže objašnjenja.

Poslanička pitanja najčešće idu na adrese premijera Mirka Cvetkovića i ministara Ivice Dačića, Dragana Šutanovca, Rasima Ljajića i Mlađana Dinkića. Rekorder u postavljanju pitanja je šef poslanika NS Velimir Ilić, koji je postavio šest.

U prošloj godini poslanici su zahtevali 461, a dobili 279 objašnjenja. Prema Poslovniku o radu Skupštine Srbije, rok za odgovore na pitanja poslanicima je osam dana, a u izuzetnim slučajevima može se produžiti na jedan mesec.

Vladinim odgovorima zadovoljni su jedino predstavnici vladajuće koalicije, dok opozicija smatra da ministri "rutinski i neozbiljno" ispunjavaju svoju obavezu prema parlamentu, instituciji kojoj bi, po Ustavu i zakonima, trebalo da odgovaraju.

Velimir Ilić koji je rekorder u postavljanju pitanja kaže da odgovori nisu zadovoljili nejgova očekivanja. "Ja pitam jedno, a oni odgovaraju drugo", tvrdi on.

Radikali najviše vole da se dopisuju s Dačićem, Šutanovcem i Ljajićem. "Više puta smo tražili odgovore u vezi privatizacija Luke Beograd I Večernjih novosti, ali naši zahtevi nisu uvaženi", kaže Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS.

Balint Pastor, poslanik SVM-a, iako je deo vladajuće koalicije, nije zadovoljan ponašanjem izvršne vlasti prema parlamentu.

"Vlada mora da popravi ophođenje prema Skupštini, inače je postavljanje pitanja obesmišljeno", upozorava Pastor, koji napominje da je jedno njegovo pitanje Vladi ostalo bez odgovora.

Samo u poslednjih godinu dana poslanici LDP-a postavili su dvadesetak pitanja Vladi.

“Vlada često ispunjava formalno obavezu da odgovori, ali su ti odgovori uglavnom rutinski, neozbiljni ili činovnički. Obično se u odgovorima kaže da Vlada čini sve, da će svi predlozi biti razmotreni, i na kraju nikome ništa", kaže poslanik LDP-a Nebojša Ranđelović i dodaje da će njegova poslanička grupa insistirati na promeni ponašanja izvršne vlasti prema zakonodavnom domu.

Poslanici DSS-a obično upućuju pitanja na adresu šefa diplomatije Vuka Jeremića, u vezi tema od "državnog i nacionalnog" značaja.

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović više puta je opominjala ministre da budu revnosniji u odgovorima na poslanička pitanja, ali to nije dalo rezultat.

"Ako prođe više od dve sedmice, a poslanik ne dobije odgovor, ja kao predsednica parlamenta urgiram i očekujem odgovor. Skupština Srbije u okviru jačanja nadzorne funkcije kontrolisaće i šta rade resorna ministarstva u primeni zakona. Nećemo dozvoliti da zakoni ostanu mrtvo slovo na papiru", tvrdi Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: