"Uskok" daje Beogradu informacije

Hrvatski "Uskok" će srpskom tužiocu Miljku Radisavljeviću preneti informacije o ubistvima u vezi sa "zemunskim klanom". Dačić: Oprezno s navodima "Zemunaca".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

12:05

Default images

Hrvatska i srpska policija rade na intenzivnoj kriminalističkoj obradi pokušaja ubistva Sretka Kalinića i drugih ubistava u regionu, kaže Dinko Cvitan, šef Uskoka.

Šef Ureda za suzbijanje organizovanog kriminala je rekao da hrvatski organi imaju saznanja o tome sa kim su "Zemunci" sarađivali u Hrvatskoj i dodao da će o tome razgovarati sa Radisavljevićem.

"Nesporno je da kriminalne grupe iz dve zemlje rade zajedno, ali sarađuju i dve policije", kazao je Cvitan.

Upitan da li je tačno da je Sretko Kalinić, koji je uhapšen u Hrvatskoj nakon što je Miloš Simović pokušao da ga ubije, u iskazu policiji priznao da je ubio dvojicu pripadnika "zemunskog klana", Cvitan je naveo da ne može da govori o tom iskazu.

"Ja ne mogu odgovoriti šta govori Sretko Kalinić, ali mogu kazati da policija u saradnji sa policijom Srbije radi intenzivnu kriminalističku obradu, da se rasvetljavaju pojedine okolnosti vezane za ubistva, kako u Srbiji, tako i Holandiji i Španiji, a pokušavaju se rasvetliti i ubistva u Hrvatskoj", rekao je Cvitan.

Ne želeći da govori o detaljima, Cvitan je potvrdio da pravosudni organi i policije Srbije i Hrvatske sarađuju i u slučaju kriminalnog klana Darka Šarića.

On je međutim iskazao uverenje da će, posle izmene Ustava Hrvatske, kada se omogući izručenje njenih državljana, Srbija i Hrvatska potpisati sporazuma čime će se steći uslov da Kalinić i drugi budu izručeni Beogradu.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da očekuje da dobije veoma značajne i važne informacije od hrvatskog USKOK-a o ubistvima koja su u vezi sa "zemunskim klanom".

"Saradnja sa hrvatskim organima je perfektna i očekujem veoma kvalitetne, značajne i važne informacije", rekao je Radisavljević.

Radisavljević je istakao da ne može javno da govori o istrazi u vezi sa pokušajem ubistva Sretka Kalinića, kao i da je službena tajna sve u vezi sa Milošem Simovićem koji je u zatvoru.

Tužilac je istakao da njemu nije poznato da je jedan od osuđenih u nekom drugom predmetu 2003. godine u iskazu naveo da je čuo razgovor dvojice pripadnika zemunskog klana da su učestovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

"Meni to nije poznato", rekao je Radisavljević.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je ranije danas izjavio da postoji taj iskaz iz 2003. godine.

"Pošto je jedan od dvojice 'Zemunaca' koji se pominje u tom iskazu sada dostupan pravosuđu, treba sve proveriti i razmotriti", rekao je Dačić.

Simović i Kalinić osuđeni su u Srbiji u odsustvu zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića. SImovića je srpska policija uhapsila na granici sa Hrvatskom.

Dačić: Oprezno sa navodima "Zemunaca"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da izjave pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića mogu doprineti rasvetljavanju ubistava, pozadine ubistava i načinima skrivanja "Zemunaca", ali da one moraju biti date u odgovarajućoj formi.

Da bi se koristile, izjave moraju da budu date u odgovarajućoj formi. To još nije slučaj i mi očekujemo da Hrvatska usvoji zahtev Srbije i izruči Kalinića i tek tada će sve njegove izjave moći da se koriste na pravi način, rekao je Dačić.

On je upozorio da se može desiti i da izjave odvedu u pogrešnom smeru, ali da se moraju proveriti i dodao da srpska i hrvatska policija i tužilaštva dnevno razmenjuju operativne informacije.

Ministar je podsetio da je suđenje za ubistvo premijera Đinđića završeno, da su okrivljeni osuđeni.

Sve novo što se sazna, kazao je, biće proučeno - u vezi za drugim procesima i ubistvima, drugim aspektima u vezi sa ubistvom Đinđića, ili u vezi za skrivanjem "Zemunaca".

Dačić je, međutim, naglasio da nisu dovoljne samo izjave, već moraju da postoje i dokazi.

Na pitanje novinara da li je saslušan Miloš Simović kojeg hrvatske vlasti sumnjiče za pokušaj ubistva Sretka Kalinića, a kojeg je srpska policija uhapsila na granici sa Hrvatskom, Dačić je odgovorio odrečno.

On je pojasnio da je Simović već osuđen za učešće u ubistvu Đinđića, pa je po hapšenju sproveden na izdržavanje kazne.

Upitan o navodima u medijima da je bilo opstrukcije potrage za "Zemuncima" prethodnih godina, Dačić je kazao da je cilj policije da uhapsi sve koji izbegavaju pravdu i sve pripadnike "zemunskog klana".

Videćemo, dodao je, zašto se to dešava sedam godina kasnije i da li je postojala nečija namera da se ne radi na njihovom pronalaženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: