Vordsvort:EU nekompletna bez Srbije

Beograd -- Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort kaže da Velika Britanija želi da Srbija s njom "stoji rame uz rame" kao članica Evropske unije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Mi želimo da Srbija s nama stoji rame uz rame kao članica EU, i da uživa u svim prednostima koje to članstvo nudi“, rekao je on.

"Sa zadovoljstvom podržavamo, pratimo i pozdravljamo svaki pozitivan korak koji Srbija pravi na svom putu ka EU", rekao je Vodsvort na prijemu priređenom povodom rođendana britanske kraljice Elizabete II.

Vodsvort je rekao da je Srbija dosta napredovala u poslednjih godinu dana- ukinut je vizni režim za ulazak u zemlje šengenskog ugovora, deblokiran je Prelazni trgovinski sporazum, a nedavno su sve članice EU odlučile da počnu proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Prema njegovim rečima, nova britanska Vlada ostaje opredeljena da pruži podršku integraciji celog regiona u EU.

"Čvrsto verujemo da, ukoliko postoji jedna velika stvar koja će suštinski poboljšati živote 'običnih građana' Srbije, onda je to priključenje EU", rekao je britanski ambasador koji je dodao da mu je ovo poslednja godina mandata u Srbiji.

Vodsvort je rekao da Velika Britanija želi još više saradnje sa Srbijom kao i više britanskih ulaganja u Srbiju.

Među gostima na prijemu su bili ministri Ivica Dačić, Dragan Šutanovac i Nebojša Bradić, i drugi političari, među kojima Dragoljub Mićunović i Tomislav Nikolić, predstavnici nevladinih organizacija Sonja Liht, Nataša Kandić, Ivan Vejvoda i Miljenko Dereta, i diplomatski i predstavnici medija, kulture i verskih zajednica.

Britanska ambasada u Beogradu svake godine u junu obeležava rođendan kraljice.

"Službeni rođendan" kraljice se u Britaniji slavi kao najvažniji nacionalni praznik. Britanska kraljica je rođena 21. aprila 1926. godine.

Tradicija "službenog rođendana" suverena ustanovljena je iz praktičnih razloga - monarsi rođeni zimi, zbog kiše i hladnoće često ne mogu da rođendane slave paradama i drugim manifestacijama koje priređuju napolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu