Podignuta optužnica protiv Džajića

Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Dragana Džajića zbog zloupotrebe službenog položaja i prisvajanja novca od transfera fudbalera u strane klubove.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

12:51

Default images

Optužnicom su, pored Džajića, obuhvaćeni i bivši funkcioneri FK "Crvena zvezda" Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, kao i fudbalski menadžer Ranko Stojić.

U saopštenju se ne precizira novčani iznos za koji se sumnja da su optuženi prisvojili, a ne navode se ni imena oštećenih fudbalera. Optužnica je formalno podignuta 15. juna.

Protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, kao i Stojića, istraga je bila sprovedena zbog sumnje da su od prodaje fudbalera tog kluba Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Perice Ognjenovića, Nemanje Vidića i Ivana Dudića protivpravno prisvojili višemilionske novčane iznose u evrima, dolarima i markama.

U saopštenju suda se napominje da ukoliko optuženi ili njihovi branioci podnesu prigovor protiv optužnice sudu, spisi predmeta će biti dostavljeni na krivičnom vanpretresnom veću suda na odluku.

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana od dana dostavljanja optužnice prigovor ne bude izjavljen, postupajući predsednik veća može da stavi zahtev tom veću da odluči o svakom pitanju o kome se rešava i povodom prigovora, ili da zakaže glavni pretres.

Viši sud u Beogradu sproveo je istragu protiv Džajića, Marinkovića i Cvetkovića, koja je pokrenuta u februaru 2008. godine povodom Drulićevog transfera, dok je kasnije proširivana zbog još četiri sumnjiva transfera.

Džajić, Marinković i Cvetković se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Oni su uhapšeni 5. februara 2008. godine i u pritvoru su proveli pet meseci.

Prema navodima optužnice, Džajić, Cvetković i Marinković su od prodaje igrača Gorana Drulića španskom klubu Saragosa nezakonito prisvojili 5,1 milion evra. Bivši čelnici Zvezde terete se da su i od prodaje Perice Ognjenovića Realu prisvojili dva miliona dolara.

Takođe, Džajić i Cvetković se terete da su se 4. maja 1998. dogovorili sa predstavnicima Atletiko Madrida da Zoran Njeguš bude prodat za 15 miliona nemačkih maraka, od čega će pola pripasti Zvezdi, ali su upravni odbor obavestili da klubu pripadaju samo četiri miliona. Ostatak od 3,5 miliona maraka ostao je na računu holandske agencije "Van Doorn", koja je bila treća ugovorna strana.

Džajić i Marinković se terete da su od transfera Nemanje Vidića u moskovski Spartak protivpravno prisvojili dva miliona evra, a Džajić se još sumnjiči da je zajedno sa fudbalskim menadžerom Rankom Stojićem od transfera fudbalera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku protivpravno prisvojio pet miliona nemačkih maraka.

Nijedan od tih fudbalera, prema izjavama koje su dali novinarima posle saslušanja pred istražnim sudijom, nije teretio Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, niti su ih optužili da su se okoristili njihovim novcem.

"Gde nema oštećenih, nema ni krivičnog dela"

Džajićev advokat Dragan Savić u izjavi za B92 nije želeo da komentariše podizanje optužnice jer je, kako kaže, nije ni video.

"Ja sam to pročitao u novinama i ne bih mogao zaista da dam nikakav komentar na optužnicu pošto je nisam ni video. Tek kad budemo dobio optužnicu onda mogu da je komentarišem. Pazite, istraga je trajala dve i po godine, za to vreme je saslušano preko 30 svedoka. Nijedan materijalni dokaz, nijedan svedok nije optužio Dragana Džajića, niti mu je stavilo na teret bilo šta od onoga što je tužilaštvo po svom zahtevu za sprovođenje istrage teretilo Dragana Džajića, odnosno za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Znači nijedan igrač, nijedan menadžer, nijedan fudbalski klub, nijedan fudbalski savez nije se pojavio kao oštećeni u ovom predmetu, a tamo gde nema oštećenih nema ni dela", rekao je Savić.

Podsetimo, februara 2008.godine udarna slika u svim domaćim medijima bilo je hapšenje Dragana Džajića u postupku koji je policija vodila ispitujući sumnjive transfere fudbalera.

Džajić je u pritvoru proveo pet meseci, a tužilaštvo je sve do sada istraživalo sumnje da je kao direktor najtrofejnijeg kluba protivpravno prisvojio veće količine maraka, dolara i evra od prelazaka nekoliko fudbalera "Zvezde" u inostranstvo.

Džajićev advokat Dragan Savić, inače brat još jedne Zvezdine legende i Džajićevog saigrača Duleta Savića, smatra da neko namerno stvara lošu sliku o jednom od najpopularnijih fudbalera, što pogađa veliki broj ljudi.

"Mogu da vam kažem da sam zaista iznenađen i da uopšte nije ljudski da se mediji odnose prema Draganu Džajiću kao što se odnose. I danas su se ponovo pojavile fotografije u novinama sa lisicama, što zaista pogađa svakoga čoveka u Srbiji, a ne samo Dragana Džajića. Ja znam o da mediji žive od senzacija, ali ipak treba poštovati nečiju ličnost i nečiju privatnost, pogotovo jedne takve fudbalske legende kao što je Dragan Džajić", rekao je Savić.

Dragan Džajić je ubrzo nakon izlaska iz zatvora jula 2008. godine dobio državljanstvo Crne Gore, a taj njegov postupak se povezivao sa mogućnošću da kao crnogorski državljanin izbegne krivični postupak koji mu se sprema u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: