Centar za biosensing tehnologije

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je na Fakutetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu otvorio Regionalni centar za biosensing tehnologije `Biosens`.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2010.

15:09

Default images

On je pri tom u rad pustio najsavremeniju bežičnu senzorsku mrežu za osmatranje useva, koja je postavljena na Rimskim šančevima.

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 50 godina postojanja i uspešnog rada FTN, koji je u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, Pajtić je daljinskim putem pomoću elektronske kartice označio početak rada tog centra visoke tehnologije.

Taj centar će novootvorenim sistemom omogućiti monitoring polja kamerama postavljenim na bespilotnim letelicama, prikupljanje, analizu i čuvanje podataka.

“Biosens“ je prvi multidisciplinarni istraživački centar za razvoj i primenu informaciono-komunikacionih tehnologija i metoda u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti životne sredine, u kojem se ostvaruju različiti međunarodni projekti vredni skoro dva miliona evra, rečeno je na svečanosti.

Ističući da FTN ne samo što decenijama obrazuje studente i stvara stručnjake u mnogim oblastima, nego već dugo `na snažan, inovativan i kreativan način menja stvarnost`, Pajtić je naglasio da su čak 52 kompanije visokoh tehnologija osnovali nastavnici i saradnici te obrazovno-naučne ustanove.

Zato bi i taj fakultet s pravom mogli da nazovemo fakultetom primenjene nauke, rekao je predsednik pokrajinske vlade odbacujući pojedine `zlurade komentare koji se često čuju` da se nastavnici FTN-a bogate tako što razvijaju kompanije koje su osnovali.

Oni na taj način doprinose razvoju čitave zajednice, rekao je Pajtić i poručio da “umesto švercera, manipulanata i svih onih koji su izigravali zakone, zamislite da su kod nas bogati naučnici i istraživači, koliko bi naše društvo bilo uspešnije, bogatije, srećnije i pravednije“.

FTN se proteklih pet decenija intenzivno razvijao i danas uz ostalo ima 43 katedre, oko 80 laboratorija i više od 620 zaposlenih.

Na svečanosti povodom velikog jubileja fakulteta na kojem je do sada diplomu steklo više od 12 300 studenata, među mnogobrojnim gostima bili su i predstavnici pokrajinske vlade i gradskih vlasti, predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, episkopi bački Irinej i jegarski Porfirije, predstavnici vojske, policije kao i drugih univerziteta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: