Simović želeo da okrivi Kalinića

Miloš Simović je u Zagrebu hteo da ubije Sretka Kalinića kako bi sve optužbe prebacio na njega, saznaje B92.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

15:12

Default images

Prema našim saznanjima, do sukoba dva pripadnika zemunskog klana u Zagrebu došlo je jer je Miloš Simović hteo da ubije Sretka Kalinića kako bi na njega prebacio svu krivicu za dela za koja su obojica osuđeni.

Ranjeni Kalinić nudi hrvatskoj policiji potpunu saradnju kako bi izbegao izručenje Srbiji i zatvorsku kaznu od 40 godina.

I u Hrvatskoj i u Srbiji i dalje se spekuliše o motivima sukoba odbeglih srpskih kriminalaca Kalinića i Simovića.

Hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko u intervjuu “Večernjem listu” navodi da su se njih dvojica posvađali zbog Simovićeve supruge koja je povremeno kao kurir donosila novac u Zagreb i koja je bila u intimnoj vezi sa Kalinićem.

S druge strane, kako B92 saznaje iz dobro obaveštenih izvora u Beogradu, Simoviću i Kaliniću je ponestalo i novca i živaca za dalje skrivanje i Simović je hteo da ubije Kalinića da bi svu krivicu svalio na njega.

U međuvremenu, prema saznanjima zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, Kalinić je u zatvoru dao dva iskaza, kaže za B92 novinar tog lista Gordan Malić.

“Sretko Kalinić je hrvatskim istražiteljima dao dva iskaza. U prvom iskazu on je priznao sudjelovanje u dvadesetak ubojstava počinjenih u cijeloj regiji i u jednom djelu Evrope. Među ostalima, priznao je ubojstva u Nizozemskoj (Holandiji), priznao je ubojstvo u Španjolskoj. Takođe je priznao da je tragove ubojstva u Španjolskoj rešio na način da je žrtvu samleo u flajš mašini. Dakle, u mašini za mljevenje mesa”, navodi on.

“Isto tako navodi da je počinio jedno ubojstvo u Hrvatskoj. Policija sumnja, doduše još uvijek nema njegovo priznanje, ubojstvo Cvetka Simića. Međutim, Kalinić je u svom iskazu za ubojstvo Cvetka Simića optužio Simovića. Koliko sam čuo, i Simović je isto to za svog bivšeg prijatelja rekao srbijanskoj policiji”, kaže Malić.

Na osnovu Kalinićevih iskaza nije teško zaključiti da je on vrlo spreman na saradnju kako bi se zaštitio od ekstradicije i da davanjem korisnih informacija pokušava da se nagodi sa hrvatskim istražiteljima, primećuje Malić.

“Kalinić je priznao ubojstvo zaštićenog svjedoka u postupku protiv (ubica) Đinđića, Vukojevića Vuka. A budući da se radi o ubojstvu jednog od važnijih svjedoka u tom postupku, naručitelj tog ubojstva je vjerovatno jedan od naručitelja ubojstva samog premijera”, navodi on.

“Prema tome, ukoliko Kalinić rasvijetli pozadinu ubojstva Vukojevića Vuka, lako je moguće da srbijanska policija dođe i do samih naručitelja ubojstva bivšeg premijera Đinđića”, ocenjuje Malić.

Bez obzira na to šta će sve Sretko Kalinić reći hrvatskim istražnim organima pitanje je koliko te informacije mogu da budu od koristi Srbiji.

Sudija i portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević navodi da se ovi iskazi Kalenića ne mogu koristiti kao dokazi za postupke u Srbiji.

“Ono što Sretko Kalinić govori policiji u informativnom razgovoru ne može se pred našim sudom koristiti kao dokaz, ali može biti putokaz našoj policiji šta treba proveravati, u kom pravcu dalje da ide ta istraga”, objašnjava ona.

“Ukoliko to ide u pravcu njegovog svedočenja, on bi u nekom budućem sudskom postupku pred domaćim sudom mogao biti saslušavan eventualno putem video-bima”, kaže Kovačevićeva.

Hrvatska i srpska policija sada razmenjuju podatke koje su dobili saslušanjem Kalinića i Simovića, ali ni jedni ni drugi još ne saopštavaju detalje.

Vrlo korisni izvori informacija za policiju bi mogli da budu podaci iz njihovih mobilnih telefona i laptopa koji je pronađen kod Simovića prii njegovom hapšenju.

Temom odbeglih pripadnika zemunskog klana baviće se vanredni “Insajder” koji će na TV B92 biti emitovan u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: