Nikolić: Ne menjamo odnos prema EU

Beograd -- Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić kaže da promena vlasti u Srbiji i dolazak naprednjaka na čelo države ne bi promenili odnos prema Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mnogo je lakše da se razgovara sa EU ako ona zna da promena vlasti neće promeniti opredeljenja Vlade Srbije prema EU", rekao je Nikolić.

On je najavio da će sa zamenikom Aleksandrom Vučićem najkasnije za mesec dana otputovati u Brisel i tamo "nastaviti kontinuitet kontakata" sa evropskim komesarom za proširenje.

"Lakše će ova vlast da pregovara, imaće lakše uslove, neće biti ucena. EU neće da se meša u izbore, biće joj sasvim svejedno ko pobeđuje od dva rivala, pošto oba imaju isti stav. Sve bi bilo lakše kad bi demokrate politiku shvatale kao oblik takmičenja u kome svi imaju iste uslove", rekao je Nikolić.

Povodom najave iz Brisela da će u ponedeljak biti doneta odluka o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, lider SNS je kazao da svakim napretkom i ubrzanjem integracija i svakim aktom kojim EU priznaje da je Srbija uradila dosta država može samo da dobije.

Međutim, Nikolić smatra da Srbija "stoji, tapka u mestu, maše papirima", kako u odnosima sa EU, tako i u samoj Srbiji, gde se "ništa konkretno ne dešava".

On je napomenuo da su razgovori sa EU za njega, ali i većinu građana Srbije, nepoznanica i da nema informacija kako teku ti razgovori.

"Šta iza toga stoji i da li je to povoljnost ili nije? Ja mislim da nije i da smo izgubili dragoceno vreme i da u stvari samo produžavamo taj period u kome Srbija nema ništa od pridruživanja EU. Nikako da dođe momenat od kada će početi nešto da se vraća građanima. Tako i ovaj sporazum, samo da ne ostane slovo na papiru, a da posle toga usledi još deset godina našeg približavanja EU", rekao je predsednik SNS.

On je dodao da bi voleo da zna da li postoje uslovi koje Srbija nije spremna, nije u stanju, ili ne može da ispuni i da li taj proces ima neki rok.

"Ako dođe do odmrzavanja sporazuma, biće to olakšavajuće i biće predstavljeno u medijima kao dobro, ali voleo bih da to dobro jednog dana vide i građani Srbije na svom standardu, zapošljavanju, bezbednosti, na vlasti koja bi bila pod kontrolom EU, pa ne bi bila ni korumpirana, ni ogrezla u kriminal", rekao je Nikolić.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu