Dulić: Austrija za jačanje saradnje

Ministar životne sredine Oliver Dulić sastao se u Beču sa austrijskim ministrom poljoprivrede Nikolausom Berlakovićem i razgovarao o daljoj saradnji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.06.2010.

16:35

Default images

"Oblasti - prostorno planiranje, građevinarstvo i životna sredina - prepoznate su od austrijskih investitora i Austrija je najveći investitor u Srbiji", kaže Dulić.

"Razgovarali smo o institucionalnoj saradnji i investicijama. Austrijske kolege ponudile su pomoć što se tiče transfera znanja i tehnologije i brzo ćemo poslati ekipe naših stručnjaka", dodao je on.

"Austrija je prihvatila našu inciijativu da potpišemo sporazum koji bi definisao sve načine naše saradnje. Prihvatili smo poziv Austrije što se tiče većeg otvaranja Srbije za investicija u obnovljive izvore energije. Ponudili su sporazum za implementiranje CEDEM projekata i zainteresovani su da investiraju u minihidropotencijale, i vetrogeneratore u Srbiji", naglasio je Dulić.

On je dodao da je ovo bio radni sastanak na kojem se pričalo o budućnosti, a budućnost naših odnosa u oblasti životne sredine i prostornog planiranja biće vezana za puno investicija, otvaranje novih radnih mesta i učvršćivanje saradnje.

"Mi smo došli da predstavimo potencijale i kapacitete Srbije za buduće investicije, da pokažemo sve mogućnosti gde može da se investira. Nama je važna svaka investicija, što više novih radnih mesta, da u Srbiju uđu nove tehnologije", izneo je ministar ciljeve aktuelne dvodnevne posete Beču.

"Tokom boravka ćemo obići postrojenja koja Srbiji trebaju, kao što je upravljanje otpadnom, posebno opasnim otpadom, i korišćenje otpada u energetske svrhe. Imaćemo prilike da vidimo kako rešavaju probleme zaštite životne sredine i održivog razvoja", naglasio je Dulić.

On je ukazao da sa austrijskim kolegom ima česte kontakte, jer je ovaj veoma aktivan u međunarodnim organizacijama.

"Srbija je pristupila velikom području biodiverziteta, koji će pokriti pet zemalja i tri reke. U Nagoji, u Japanu, u oktobru ćemo potpisati zvaničan dokument kojim će ovih pet zemalja postati najveća region biodiverziteta i pokriće sliv Drave, Mure i Dunava. To još jedan od projekata koji zajedno radimo sa Austrijancima", zaključio je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: