BIA hoće da prati sve razgovore

Beograd -- Bezbednosno-informativna agencija će moći da prati s kim i kada komunicirate, i za to joj neće biti potreban nalog suda već samo potpis direktora, piše "Blic".

Izvor: Blic
Podeli

Novi zakon o elektronskim komunikacijama, od danas na usvajanju pred parlamentom, nijednom svojom odredbom to pravo ne ograničava.

Ako zakon bude usvojen, kontrola praćenja ovih podataka biće u rukama onih koji ih prate - BIA. Poslanici u parlamentu nisu imali mnogo primedbi, iako je predlog zakona mesecima meta žestokih kritika stručne javnosti.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog interesa, mesecima upozorava da je Zakon je u suprotnosti sa Ustavom i da uskraćuje garantovana ljudska prava.

BIA je, prema saznanju "Blica", asistirala Ministarstvu za telekomunikacije u pisanju zakona. Odatle postaje jasnije zašto se pri uvidu u ove podatke ne zahteva i odluka suda.

A ti podaci, kako objašnjava Šabić, ma kako da se ne zalazi u njihov sadržaj, nekada govore bar podjednako kao i sama sadržina telefonskog razgovora ili i-mejla.

Šabić ocenjuje da način koji je izabran za usvajanje Zakona o elektronskim komunikacijama nije primeren značaju tog zakona, da je izostala ozbiljna stručna rasprava, a da se njegovo donošenje predlaže po hitnom postupku.

Konačni tekst predloga zakona bio je, kako objašnjava Šabić, faktički nedostupan javnosti. Zakon je, naime, kako priznaju u Ministarstvu za telekomunikaciju, objavljen na sajtu Skupštine tek prošlog četvrtka, dakle pre samo pet dana.

"Jasno je da su pojedina rešenja nejasna, kontroverzna i da mogu imati za posledicu ugrožavanje Ustavom i zakonom zajemčenih ljudskih prava", kaže Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 932 idi na stranu