Jeremić: Moguć kompromis oko Kosova

Lima -- Mogućnost za istorijski kompromis između Srba i Albanaca će se povećati kad MSP donese mišljenje o nezavisnosti Kosova, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Srbija će u predstojećim pregovorima biti konstruktivna, jer rešenje koje treba pronaći zahteva fleksibilnost svih strana", rekao je Jeremić.

"Srbija je spremna da se, s dobrim namerama, uključi u dijalog koji bi rešenje kosovskog problema učinio prihvatljivim za sve", rekao je on na zasedanju Generalne skupštine Organizacije Američkih Država u Limi.

Jeremić je kazao da Srbija nikada neće "prihvatiti nametnuto rešenje koje bi jednostrano ukinulo naša suverena prava na Kosovu, jer to nije ni legitimno, ni održivo".

On je naveo i da se posledice pozitivnog rešenja pitanja Kosova ne bi osetile samo u ovom delu Balkana, već bi predstavljale značajan podsticaj za sve one koji su posvećeni očuvanju međunarodnog poretka 21. veka zasnovanog na zakonima, "onda kada unilateralizam jasno bude posmatran kao pretnja za stabilnost i kada dogovor bude osnovni element jačanja bezbednosti u celom svetu".

"Separatisti su pokušali da na silu izmene granice Srbije, u tome nisu uspeli zahvaljujući velikoj podršci više od tri četvrtine zemalja OAD, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. U ime Republike Srbije, želim da izrazim duboku zahvalnost za njihov principijelan stav, zasnovan na osnovnim pravilima međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

On je dodao da Srbija nikada neće zaboraviti podršku koju je dobila.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti od albanskih vlasti naše južne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja udar u samo srce tih osnovnih principa svetskog i regionalnog upravljanja", kazao je Jeremić.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu