Tadić o socijalnoj slici društva

Smederevo -- Predsednik DS Boris Tadić pozvao tužilaštvo da ispita poreklo bogatstva nekih ljudi koje je nazvao "nepristojno bogatim".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Tadić je u Smederevu na sednici Glavnog odbora DS rekao da se bogatstvom koje nema pravo poreklo mora pozabaviti tužilaštvo, a oni koji su bogatstvo stekli pošteno moraju biti zaštićeni.

On je kazao da je u Srbiji neophodno pokrenuti sistem reformi koje u osnovi imaju uspostavljanje novog sistema vrednosti kod pojedinaca i nosilaca odgovornih funkcija.

Posle serija izjava o ekonomskom patirotizmu i potrebi da srpski biznismeni koji imaju of-šor kompanije u poreskim rajevima kapital prebace u Srbiju, predsednik Srbije sada ide i korak dalje, i traži da se ispita poreklo novca, kako kaže, nepristojno bogatih ljudi.

Iako se iz ranijih izjava može samo pretpostaviti na koga misli, Tadić nije otkrivao konkretna imena

Tadić je rekao da će Srbija nastaviti sa ispunjavanjem ciljeva, među kojima je jedan od najvažnijih sporazum sa MMF, i privlačenje investicije koje obezbeđuju razvoj zemlje i stvaraju nova radna mesta.

"Srbija ne doprinosi svetskoj ekonomskoj krizi i sve čini da na prostoru zemlje vlada stabilna makroekonomska politika", rekao je Tadić.

On je ponovio da se zemlja nalazi u teškom ekonomskom trenutku, i da ne umiruje činjenica da je u drugim zemljama još teže.

"Neukusno je kada bivši predsednici vlada govore o teškoćama u kojima se nalazimo", rekao je Tadić.

On je kazao da prethodne vlade nisu vodile računa o "makropostignućima nego o kratkoročnim rezultatima", kao i da je neophodno planirati najmanje 10 godina unapred, kako bi se obezbedila stabilnost društva.

Prema njegovim rečima, unutrašnji kapacitet srpske ekonomije je bio bolji za odgovor na krizu nego u većini zemalja u okruženju, što jasno dokazuje nivo nezaposlenosti i ukupnog javnog duga.

Sa druge strane, kriza je, prema njegovim rečima, na videlo iznela višedecenijske strukturne nedostatke srpske ekonomije, koji će se moći sanirati samo strateškim planiranjem na period od jedne ili dve decenije.

"Mi, takođe, moramo pokrenuti i proces reformi u sistemu vrednosti i svakodnevnom ponašanju. Svaka reforma treba u sebi da sadrži ideju promene ponašanja - a to podrazumeva viši nivo odgovornosti i optimizma", poručio je Tadić.

"Nama nije potrebna nekritička podrška, nama je potrebna ozbiljna kritika, ali i optimizam. Samo sa novim optimizmom i patriotizmom možemo savladali nasleđene probleme", objasnio je on.

Teškoću u realizaciji reformskog procesa, prema njegovim rečima, danas predstavlja politički sistem Srbije koji u određenoj meri koči razvoj.

"I naša vlada i teoretičari u ovom trenutku moraju da razmišljaju o političkom sistemu koji je podsticajan za razvoj", kazao je Tadić.

Tadić je govorio i o temi evrointegracija i o regionalnoj politici. Više o tome čitajte ovde.

Posle sednice GO, Tadić se prošetao ulicama Smedereva i razgovarao sa žiteljima tog grada. Mali predah uz osveženje napravio je u obližnjem kafiću, a šetnji demokrata pridružio se i jedan broj građana koji je fotografisao predsednika Srbije.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu