Nivo reka raste, ali nema opasnosti

Beograd -- Najveće reke u Srbiji su u porastu, ali nema veće opasnosti od poplava, kaže za B92 Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije.

Izvor: B92
Podeli

Najveće reke u Srbiji i dalje su pod merama odbrane od poplava, ali nigde ne prete veća izlivanja. Nekoliko kritičnih mesta je pod stalnom kontrolom.

U glavnom gradu je nivo Dunava i Save u manjem porastu, ali situacija nigde nije kritična. U Sektoru za vanredne situacije ne očekuju veću opasnost od izlivanja reka.

Oblaci su i danas doneli kišu. U Negotinu, Provu i Ridincima, gde je bilo kritično, situacija je stabilna, dok se u Šapcu i Somboru još sanira poplavljeni teren.

Sava i Dunav u Beogradu su u porastu, a najkritičnija tačka, kod kule Nebojše, je pod kontrolom, objašnjava za B92 Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

“Možemo sa sigurnošću da konstatujemo da je situacija danas stabilna. Zapravo, Sektor za vanredne situacije osim u mestu Kljajićevu u blizini Sombora, i Majuru kod Šapca, nije imao intervencija, a i tu je reč o po jednom objektu iz kojeg crpe vodu”, objašnjava on.

Vremenska prognoza za naredne dane ne predviđa obilne padavine, ali se u ponedeljak očekuje dolazak vodenog talasa iz Mađarske, koji će najviše ugroziti područje u blizini Sombora.

Ipak, Marić ne očekuje veću opasnost po stanovništvo.

“Dakle, ne očekujem eskalaciju te nepovoljne situacije što se tiče Save i Dunava, kada je reč o Beogradu”, poručuje on.

“Ono što možemo da najavimo, dakle, da talas koji dolazi iz Mađarske, otprilike bi u ponedeljak trebalo da prođe pored Sombora, ali da i u tom smislu ne očekujem bitnije ugrožavanje objekata, imovine i života ljudi u tom delu Vojvodine i Srbije, ali možda ugrožavanje pojedinih vikendica, vikend naselja svakako da”, kaže Marić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je već mesec dana u pripravnosti zbog poplava, kaže Marić i ponavlja da ne očekuje veću opasnost od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu