Slovenija očekuje referendum

Ljubljana -- U Sloveniji se, u atmosferi neizvesnosti oko ishoda, očekuje nedeljni referendum o sporazumu s Hrvatskom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Iako je sporazum već dobio "zeleno svetlo" u parlamentu, vladajuće i opozicione stranke su se saglasile da se o njemu, zbog važnosti teme, izjasne i građani.

Vrlo oštra predreferendumska kampanja, vođena preko mnogobrojnih mitinga, tribina, okruglih stolova i televizijskih sučeljavanja, obeležena je tvrdnjama vlade da je sporazum u nacionalnom interesu i u skladu sa evropskim principima.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk pozvao je građane da u što većem broju izađu na nedeljni referendum o ratifikaciji sporazuma s Hrvatskom kojim je predviđeno da se pogranični spor između dve zemlje reši međunarodnom arbitražom.

"Referendum je važan čin demokratije. Pitanje o kojem ćemo odlučivati je važno za našu sadašnjost i našu budućnost", istakao je Tirk.

On je, kako prenosi agencija STA, podsetio da se u predreferendumskoj kampanji čulo "mnogo argumenata za i protiv sporazuma" i apelovao na građane da u nedelju glasaju po svojoj savesti.

Premijer Borut Pahor je upozorio građane da bi Slovenija, odbacivanjem sporazuma s Hrvatskom, gurnula sebe u međunarodnu izolaciju.

Lideri četiri stranke vladajuće koalicije danas su, zajedno, ponovo apelovale na Slovence da podrže sporazum, označavajući ga kao "istorijsku priliku" za njihovu zemlju.

Opozicija, međutim, insistira da referendumsko "ne" sprečava da njihova država postane gubitnik, "kao nekoliko puta u svojoj novijoj istoriji".

"Oduzeli su nam Korušku, Trst i Goricu - more ne damo", ističe se u predreferendumskom materijalu opozicionog bloka.

Osim u Hrvatskoj, kojoj je sporazum omogućio nastavak približavanja EU, slovenački referendum izaziva dosta pažnje i u međunarodmnoj zajednici.

Potvrda toga su izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i zamenika američke državne sekretarke Džejms Stajnberg, koji očekuju da Slovenci prihvate sporazum.

Politički analitičari smatraju da će predstojeće izjašnjavanje Slovenaca biti izraz njihovog odnosa ne samo prema sporazumu, nego i prema vladi, što 6. jun, dodatno, čini vrlo važnim datumom.

Mogi smatraju da bi eventualno nedeljno "ne" sporazumu donelo političku nestabilnost Sloveniji i pojačalo zahteve za ostavku Pahorovog kabineta, što je opozicija zatražila još ranije.

ESI apeluje za prihvatanje sporazuma

Uticajni evropski think-tenk Evropska inicijativa za stabilnost uputio je apel građanima Slovenije da na referendumu 6. juna prihvate predloženo arbitražno rešenje za razgraničenje sa Hrvatskom u području Piranskog zaliva.

ESI naglašava da bi time Slovenija bitno doprinela revitalizaciji politilke proširenja EU i omogućila da uskoro bude utvrđen datum prijema Hrvatske u EU.

Ovim apelom ESI se pridružio prošlonedeljnoj inicijativi 471 organizacije civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana koja EU i zemlje članice poziva na aktivnu i dinamičnu politiku proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

strana 1 od 933 idi na stranu