Japan: Naoto Kan novi premijer

Japanski parlament izabrao je dosadašnjeg ministra finansija Naoto Kana za novog premijera nakon što je Jukio Hatojama bio prinuđen da podnese ostavku.

Izvor: Beta

Petak, 04.06.2010.

08:43

Default images

Bivši levičar koji je u postao jedan od najvećih pristalica budžetske discipline i stezanja kaiša, Kan (63) je u Hatojaminoj vladi bio potpredsednik i ministar finasija.

"Prioritet je revitalizacija, ali i stvaranje partije u kojoj bi svi članovi mogli da ustanu i zajednički uverljivo poruče 'Mi to možemo'", izjavio je Kan uoči glasanja u parlamentu.

Bivši aktivista i levičar, Kan uživa neukaljan imidž i netipična je figura u japanskoj politici. Devedesetih godina je postao poznat kada je kao ministar zdravlja naterao svoj kabinet da obelodani skandal vezan za krv namenjenu za transfuziju koja je bila zaražena virusom HIV.

Kan je prethodno ranije danas izabran za predsednika vladajuće Demokratske partije Japana. Prethodno je ostavku na tu funkciju podneo Hatojama, kao i gerenalni sekretar DPJ-a Ićiro Ozava, koji je više puta bio pod istragom zbog sumnjivih finansijskih poslova.

Dosadašnji šef vlade Hatojama podneo je pre dva dana ostavku kako bi poboljšao šanse svoje partije na izborima, pošto je njegova popularnost znatno opala budući da nije ispunio predizborno obećanje da će iseliti bazu mornarice SAD sa ostrva Okinava.

U poslednje četiri godine Hatojama je četvrti šef vlade koji odlazi s premijerske funkcije pre isteka mandata. Na čelu vlade je bio devet meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: