Mladićev dnevnik o patrijarhu Pavlu

Pored ovolikih pogibija od Hrvata i Muslimana ne dozvolite da padne krv od nas, rekao je patrijarh Pavle generalu Ratku Mladiću, piše "Politika“.

Izvor: Politika

Četvrtak, 03.06.2010.

01:48

Default images

Patrijarh Pavle dva puta se video s Mladićem, podatak je do koga ekipa "Politike" dolazi iz do sada pregledanih dnevnika ratnog komandanta bosanskih Srba.

Drugi susret Ratku Mladiću nikako nije mogao da bude prijatan. Mesto susreta je nepoznato. Datum je 13. novembar 1996. Mladić je zapisao samo jednu rečenicu: "Naš patrijarh traži da se povučem sa funkcije!".

Ratko Mladić je podneo ostavku 27. novembra, 14 dana posle susreta sa patrijarhom Pavlom, ali ne može se tvrditi da je to učinio pod njegovim uticajem.

U stvari nije jasno da li je Mladić dobrovoljno odlučio da ode jer u odluci o svom povlačenju on piše: "Obzirom da sam razrešen dužnosti komandanta Glavnog štaba...”. Na početku "ostavke” koja je naslovljena "Prenos ovlašćenja komandanta GŠ VRS, odluka,-”, Mladić saopštava da je "obzirom na novonastalu situaciju i odluke druge sednice Skupštine RS... i u skladu sa odlukama sednica kolegijuma Glavnog štaba (17.11. prošireni kolegijum, 27.11 kolegijum)” odlučio "preneti sva ovlaštenja na general-potpukovnika Manojla Milovanovića”.

Mladić u odluci traži od predsednika Republike Srpske garancije da nijedan pripadnik Vojske RS neće snositi bilo kakvu odgovornost zato što je izvršavao njegova naređenja i da se "obustave sve aktivnosti prema jedinicama, ustanovama, objektima i pripadnicima VRS, a koje su planirali i započeli pre donošenja ove odluke”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: