"Evropi potrebna fiskalna unija"

Predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše izjavio da je Evropi potrebna fiskalna unija, da bi kontrolisala javne finansije u evrozoni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

21:56

Default images

Prema Trišeu, to je najbolji odgovor na krizu državnih dugova.

U intervjuu francuskom dnevniku "Mond", on je rekao da bi trenutno stanje moglo da opravda uvođenje neke vrste "kontrole i nadzora" javnih finansija evropskih vlada, prenele su agencije.

"Mi smo monetarna unija. Sad nam je potreban ekvivalent fiskalne unije da bismo nadgledali kako zemlje upravljaju javnim finansijama", ocenio je Triše.

On je rekao da ne shvata otpor koji je izazvao predlog Evropske komisije po kome bi zemlje evrozone bile dužne da predloge budžeta dostavljaju na uvid ostalim članicama, pre nego što ih usvoje njihovi parlamenti.

"Podržavam taj predlog Komisije", rekao je Triše i dodao da smatra da je on potpuno usklađen sa ciljem da se unapredi upravljanje u evrozoni, kojoj je neophodno da radikalno poboljša kontrolu fiskalne politike svojih članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: