Bringeus: Brza ratifikacija SSP-a

Švedska je spremna da ratifikuje SSP sa Srbijom ubrzo nakon što Savet ministara EU deblokira taj sporazum, kaže za B92 švedski ambasador Krister Bringeus.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

18:33

Default images

On je još jednom poručio da Srbija neće moći da postane članica EU ukoliko ne reši pitanje odnosa sa Kosovom.

Ukoliko Savet ministara EU, na zasedanju u junu, deblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Švedska je spremna da ga veoma brzo i ratifikuje, poručio je Krister Bringeus, ambasador te zemlje na kraju svog mandata u Beogradu.

Bringeus veruje da je došlo vreme da evropski ministri dozvole Evropskoj komisiji da počne da razmatra zahtev Srbije za status kandidata, ali podseća da o tome mora da se saglasi svih 27 članica Unije.

Ambasador Švedske kaže da bi njegova zemlja, ukoliko bi Savet ministara u junu odlučio da je došlo vreme da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, vrlo brzo ratifikovala taj dokument.

“Mi ćemo to brzo da uradimo. Bićemo brzi. Ne bih mogao da budem precizan jer mi u septembru imamo izbore, pa ne bih želeo da dajem obećanja u ime buduće vlade, ali ratifikacija neće biti problem, to će biti urađeno veoma brzo“, poručuje on.

Bringeus je ponovio da Srbija ne može očekivati članstvo u Uniji bez rešenih odnosa sa vlastima u Prištini.

“Mi sigurno ne tražimo od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, mi imamo najdublje poštovanje za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o Kosovu. Kao čovek koji se bavi diplomatijom mogu samo da vam dam praktičan savet: bez rešenih odnosa sa susedima Srbija neće moći da postane član Unije“, kazao je on.

Odlazeći ambasador je prognozirao da će prva robna kuća, popularne švedske “Ikee“, biti otvorena u Srbiji 2012. godine.

Ceo razgovor novinarke B92 Ljubice Gojgić sa odlazećim švedskim ambasadorom Kristerom Bringeusom možete pročitati u našoj rubrici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: