Bringeus: Brza ratifikacija SSP-a

Beograd -- Švedska je spremna da ratifikuje SSP sa Srbijom ubrzo nakon što Savet ministara EU deblokira taj sporazum, kaže za B92 švedski ambasador Krister Bringeus.

Izvor: B92
Podeli

On je još jednom poručio da Srbija neće moći da postane članica EU ukoliko ne reši pitanje odnosa sa Kosovom.

Ukoliko Savet ministara EU, na zasedanju u junu, deblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Švedska je spremna da ga veoma brzo i ratifikuje, poručio je Krister Bringeus, ambasador te zemlje na kraju svog mandata u Beogradu.

Bringeus veruje da je došlo vreme da evropski ministri dozvole Evropskoj komisiji da počne da razmatra zahtev Srbije za status kandidata, ali podseća da o tome mora da se saglasi svih 27 članica Unije.

Ambasador Švedske kaže da bi njegova zemlja, ukoliko bi Savet ministara u junu odlučio da je došlo vreme da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, vrlo brzo ratifikovala taj dokument.

“Mi ćemo to brzo da uradimo. Bićemo brzi. Ne bih mogao da budem precizan jer mi u septembru imamo izbore, pa ne bih želeo da dajem obećanja u ime buduće vlade, ali ratifikacija neće biti problem, to će biti urađeno veoma brzo“, poručuje on.

Bringeus je ponovio da Srbija ne može očekivati članstvo u Uniji bez rešenih odnosa sa vlastima u Prištini.

“Mi sigurno ne tražimo od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, mi imamo najdublje poštovanje za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o Kosovu. Kao čovek koji se bavi diplomatijom mogu samo da vam dam praktičan savet: bez rešenih odnosa sa susedima Srbija neće moći da postane član Unije“, kazao je on.

Odlazeći ambasador je prognozirao da će prva robna kuća, popularne švedske “Ikee“, biti otvorena u Srbiji 2012. godine.

Ceo razgovor novinarke B92 Ljubice Gojgić sa odlazećim švedskim ambasadorom Kristerom Bringeusom možete pročitati u našoj rubrici Intervju.

strana 1 od 967 idi na stranu